Home Bedrijfskunde voor juristen
Bedrijfskunde voor juristen
De belangrijkste MBA-vakken voor een toekomstbestendige carrière met bedrijfskunde voor juristen
Als toekomstbestendige jurist, kunt u niet langer alleen oog hebben voor de juridische inhoud. Het is steeds belangrijker uw advies aansluit bij het (veranderende) speelveld van uw organisatie of dat van uw cliënt. De collegereeks Bedrijfskunde voor juristen laat u meedenken op strategisch niveau. De belangrijkste MBA-vakken zoals financieel management, risicomanagement en innovatie. Waardoor u als legal business partner betere juridische adviezen kunt geven.
- 15, 22 mei, 5, 12, 19, 26 juni & 3 juli 2025
- Nyenrode Business Universiteit, Breukelen
Over deze reeks
Waarom deze reeks?
- Colleges gericht op de praktijk waarbij voorbeelden worden uitgewerkt, verdieping van de leerstof centraal staat en er ruimte voor discussie en zelfreflectie is
- Bedrijfskunde voor juristen is in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit speciaal voor juridische professionals ontworpen
- Hoogleraren en experts uit de wetenschap en de (juridische) praktijk geven vanuit verschillende invalshoeken hun visie op voor juristen relevante onderwerpen
Waar gaat het over?
- Financieel management
- Digitale innovatie
- Ethiek
- Strategisch risicomanagement
- Leiderschap
- Strategisch adviseren
Voor wie is deze reeks?
- Bedrijfsjurist
- Juridisch adviseur
- Advocaat
- General Counsel
- Juridische professionals
- Overheidsjuristen
- €3.499
- 15, 22 mei, 5, 12, 19, 26 juni & 3 juli 2025
- Nyenrode Business Universiteit, Breukelen
- 21 PO-punten
- Kenniscertificaat Nyenrode & Outvie
Programma
Momenteel wordt nog gewerkt aan het programma voor het voorjaar 2023. U kunt nog wel het programma van 2022 downloaden als brochure.
15:30
Strategische vraagstukken in de boardroom
Prof. Dr. Désirée van GorpDe digitale transformatie leidt tot nieuwe strategische vraagstukken in bestuurskamers van publieke en private organisaties. Om mee te blijven draaien in ecosystemen moet innovatie bovenaan de agenda staan.
Tijdens dit college wordt ingegaan op vragen als:
- Welke dynamieken en vraagstukken leven in de huidige bestuurskamers?
- Waarom zouden juristen al aan de tekentafel moeten zitten bij het tot stand komen van innovaties?
- Wat zijn de bouwstenen aan voor digitaal leiderschap?

15:30
Van risicomanagement naar risicogestuurd werken met risicoleiderschap
Dr. Ir. Martin van Staveren MBAVoor juristen is het essentieel om voor te sorteren op risico’s. Bij positieve effecten worden risico’s kansen. Effectief omgaan met risico’s en kansen vergroot de kans op het realiseren van ambitieuze doelen, en daarmee waarde en welzijn binnen en buiten uw organisatie. Een pragmatische methode die u hierbij helpt is Risicogestuurd Werken met Risicoleiderschap.
Tijdens dit college wordt ingegaan op:
- Handvatten om af te wegen of en hoe u risico’s moet verzekeren.
- Het belang van contractueel alloceren en vastleggen van risico’s.
- De noodzaak om inzicht te krijgen in risico’s bij aansprakelijkheidsvraagstukken.

15:30
Finance & Business Valuation
Joost de VriesInzicht in de financiële aspecten van een organisatie is onontbeerlijk. Ook juristen moeten hier het nodige vanaf weten: bijvoorbeeld voor het begeleiden van M&A transacties of om de kredietwaardigheid en financiële positie van een bedrijf alsook haar stakeholders te kunnen beoordelen. Weet u hoe u een jaarrekening moet lezen en analyseren zodat u hier conclusies over kunt trekken? Hoe herkent u een gezonde en deugdelijke financiële structuur, gegeven de strategie van de organisatie? Centraal in financiële waardecreatie staat de vrije kasstroom van de organisatie, kunt u deze destilleren uit de jaarrekening?
Vraagstukken die centraal staan:
- Hoe moet u een jaarrekening lezen en analyseren zodat u hier conclusies over kunt trekken?
- Hoe herkent u een gezonde en deugdelijke financiële structuur, gegeven de strategie van de organisatie?
- Hoe kunt u de vrije kasstroom destilleren uit de jaarrekening voor financiële waardecreatie?

15:30
Duurzaamheid & Recht
Prof. Mr. Martijn ScheltemaDuurzaamheid wordt steeds belangrijker als juridisch en strategisch vraagstuk. Nieuwe regelgeving zoals de CSDDD en CSRD legt gedeelde verantwoordelijkheden op tussen organisaties en hun ketenpartners. Veel bedrijven zijn nog niet compliant, wat ingrijpende aanpassingen in processen en governance vraagt. Dit vereist van bedrijfsjuristen een herdefinitie van hun rol en actieve betrokkenheid bij duurzaamheidsbeleid. Aan de hand van twee casussen reflecteert u in groepjes op wat er is misgegaan, past u wetgeving toe en werkt u aan praktische oplossingen.
Tijdens dit college wordt ingegaan op:
- Welke verplichtingen en aansprakelijkheidsrisico’s hebben organisaties en de overheid met betrekking tot het klimaat?
- Wat zijn de belangrijkste verplichtingen onder de CSDDD, en hoe verandert gedeelde verantwoordelijkheid in ketens de rol van de bedrijfsjurist?
- Wat zijn de juridische gevolgen van non-compliance rondom mensenrechten en arbeidsomstandigheden en hoe kan een fundamentele verandering van inkooppraktijken en bedrijfsmodel daarin een rol spelen?
- Hoe kunnen interne en externe stakeholders juridisch effectief worden betrokken bij duurzaamheidsvraagstukken en ketenverantwoordelijkheid?

15:30
Ethiek
Drs. Sacha Spoor MBAEthiek is een thema dat continue in beweging is en een brede benadering vraagt. Ook bij juristen, van wie vaak wordt verwacht dat ze het onderste uit de kan halen, speelt dit dagelijks in hun werk. Hoe voorkomt u dan dat u ten prooi valt aan morele blinde vlekken, veroorzaakt door zelfbedrog, vooringenomenheid, hoogmoed, arrogantie, onwetendheid, naïviteit of zelfs kwaadwillendheid? Een goed moreel kompas is daarom onmisbaar.
- Hoe kunnen we ons moreel kompas als toetssteen voor ons handelen ijken en op de goede manier inzetten?
- Wat zijn handvatten om op een goede manier over morele vraagstukken na te denken? Het programma is open en interactief.
De nadruk ligt op het bespreken van eigen praktijkvoorbeelden.

15:30
Verandermanagement
Jeroen BusscherVolgens het aloude cliché heeft de klassieke jurist vooral oog voor de regels en het uitsluiten van risico’s. Voor een wendbare, toekomstbestendige organisatie is het van belang dat juristen ook buiten hun vakinhoud meedenken met de organisatie. Zo wordt u niet gezien als hekkensluiter maar als aanjager van verandering. Tijdens dit college brengt Jeroen Busscher u in aanraking met de nieuwste inzichten uit de veranderkunde. U wordt geïnspireerd om verandering in gang te zetten, vernieuwing te bevorderen en anderen mee te krijgen.

15:30
Digitale transformatie & innovatie
Douwe GroeneveltIn een tijdperk waarin digitalisering en AI de potentie hebben om de juridische sector fundamenteel te veranderen, staat de bedrijfsjurist voor cruciale uitdagingen:
- Hoe ontwikkel je een innovatiestrategie en ‘roadmap’ die technologie optimaal benut maar ook voldoende oog heeft voor menselijk kapitaal?
- Hoe kan de functie van legal operations en de inzet van technologie bijdragen aan de transformatie van ‘cost center’ naar strategische business partner?
- Wanneer en hoe zet je AI-tools effectief in, en hoe adresseer je de risico’s?
- Hoe kom je tot een meer data-gedreven juridische dienstverlening, en hoe meet je resultaten (KPI’s)?
Deze sessie biedt bedrijfsjuristen de kennis en vaardigheden om deze uitdagingen aan te gaan.

De kracht van Outvie is dat zij op een event een specifiek publiek uitnodigen. Wij hebben op het event relevante contacten opgedaan.
Rob Matthijssen
IT Consultant

Onze organisatie heeft reeds twee keer aan de conferentie Opslagtanks event deelgenomen. We kunnen er kwalitatieve persoonlijke contacten leggen en krijgen er interessante feedback over onze leidingmarkering en veiligheidssignalisatie. Een professioneel georganiseerd event!
M. Gijsel
Territory Sales Manager

Artificial intelligence
Leerzaam en waardevol

De wijze waarop de trainer zijn kennis overbracht vond ik uitstekend. Veel werd direct terug gebracht naar de praktijk. Dit en de ervaring van de medecursisten vond ik erg leerzaam. Voor mij dus een waardevolle training!
M. Westerbeek
Servicedesk Manager

Praktijk en theorie komt bij elkaar

De training heb ik als zeer leerzaam en toepasbaar gevonden. Mede dank zij de cursisten en de trainer hebben we het uiterste weten te halen uit een ieder van ons. De stof die behandeld is als mede de gevoerde discussie pas ik al dagelijks toe.
M.E. Bosma
Internet Manager

Download de brochure
Bestel uw tickets
Meer informatie? Of wilt u persoonlijk advies?
Wij zijn er om uw vragen te beantwoorden en u persoonlijk advies te geven.
Delen in uw netwerk:
Gerelateerd
10 argumenten op opleidingsbudget vrij te krijgen bij uw baas
Het is van cruciaal belang voor medewerkers om kennis up-to-date te houden. 10 argumenten om uw baas te overtuigen voor…
IT-pentest: legaal of strafbaar?
Bij de uitvoering van IT-security activiteiten zit een potentieel juridisch risico. Hoe voorkom je dat strafrechtelijke risico?
WHOA en de rol van de herstructureringsdeskundige
Bij de uitvoering van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), speelt de herstructureringsdeskundige een belangrijke rol.
Securitisation Event
The Securitisation Event, where more than 250 participants come together annually to discuss developments…
Dataprotectie & Privacy
Tijdens de 12e editie van dit actualiteitencongres hoort u visies, aanpak en best practices…
Duurzaamheidsrecht en ESG in de praktijk
Dé praktijkgerichte training voor (bedrijfs)juristen die duurzaamheidsbeleid en juridische adviezen in lijn met elkaar…
Verdieping van de IT-contractspraktijk
Word specialist in het beoordelen van IT contracten. Inclusief handige checklists voor complexe contracten…