Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Vijf vragen over het dataprotectie & privacy congres 2022

Picture of Bart Schermer, Hoogleraar Privacy & Cybercrime, Partner, Considerati

Bart Schermer, Hoogleraar Privacy & Cybercrime, Partner, Considerati

Wat is het belang van zo’n dataprotectie & privacy congres? 

Dataprotectie en privacy: Het privacyvak is enorm dynamisch. Nieuwe technologieën en toepassingen roepen telkens nieuwe vragen op. Denk bijvoorbeeld aan de komst van augmented reality. Er is door de ontwikkelingen op technologisch gebied altijd behoefte aan actuele kennis. Dat we dit jaar weer fysiek elkaar mogen ontmoeten is natuurlijk helemaal mooi. Het congres is een mooie gelegenheden om iedereen weer eens te spreken en nieuwe contacten op te doen.

 

Waarin onderscheidt dit event zich van andere events? 

Los van de prachtige ‘line up’ van sprekers, spreekt de focus op de praktijk mij heel erg aan. Er wordt heel veel geschreven en gesproken over privacy, maar de koppeling aan de concrete vragen en problemen die spelen binnen organisaties maken dit congres denk ik extra waardevol. 

 

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen en hoe gaat u daar bij uw sessie op in? 

De ontwikkeling van AI en de bescherming van persoonsgegevens kunnen niet los van elkaar worden gezien. AI systemen die beslissingen nemen over mensen moeten persoonsgegevens verwerken. Data analyse en AI zijn onderwerpen waar privacy professionals alles van moeten weten. In mijn sessie ga ik daarom in op de onderhandelingen rondom de nieuwe Europese AI Act. 

 

Vraag van* Friederike van der jagt, Privacy Advocaat, Hunter Legal:  

Ja, ik zou wel een vraag willen stellen aan Bart Schermer: wat vindt hij van het feit dat de AP overheden beboet: vestzak-broekzak of ziet hij andere aspecten? 

 

Aan het einde van de dag is een boete van de overheid voor de overheid vestzak-broekzak. Toch denk ik dat het wel een effectief instrument is. Allereerst is een boete een overduidelijk signaal aan de organisatie dat men over de schreef is gegaan. Vaak zie je dat naar aanleiding van een boete projecten worden stilgezet of budgetten heroverwogen. In die zin raakt de boete dus wel de overtreder. Maar misschien nog wel belangrijker is het signaal dat een boete geeft aan de maatschappij en de politiek: ook de overheid moet zich aan de regels houden. 

 

*De vraag van, komt van een mede spreker van het Dataprotectie en Privacy congres 2022. Benieuwd naar welk onderwerp Friederike uitkijkt tijdens het congres? Haar antwoorden kunt u hier teruglezen. 

 

Bekijk hier meer informatie over het Dataprotectie & Privacy congres 2022 of download de brochure onder dit artikel.

Download de brochure
Dataprotectie & Privacy congres

Share

Outvie logo