Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Dataprotectie & Privacy: De voorbereiding op de toekomst

Picture of Friederike van der Jagt, Hunter Legal

Friederike van der Jagt, Hunter Legal

Wat is het belang van zo’n dataprotectie & privacy congres en waarom mag je dit niet missen?

Allereerst is dit een jubileumeditie: al voor het 10de jaar op rij wordt dit Dataprotectie & Privacy congres georganiseerd! Nadat we vorig jaar, in 2021, nog rekening moesten houden met de corona-maatregelen, hopen we in oktober echt ‘los’ te kunnen gaan. Al 26 topsprekers uit binnen- en buitenland staan te trappelen om ons bij te praten over de ontwikkelingen die zich op privacygebied in razendsnel tempo opvolgen. De eerste dag is op 6 oktober en biedt actualiteiten en verdieping en op de praktijkdag, 7 oktober, kan iedereen panels en workshops volgen die aansluiten bij zijn/haar werkzaamheden en interesses. Er zijn 3 verschillende stromen om uit te kiezen: Privacy & Security, Data en Toepassingen en Actualiteiten Privacyrecht. Bij deze laatste stroom kijken we bijvoorbeeld ook naar de uitspraken van het EHRM, de uitspraken van het HvJ EU en de duiding van de EDPB-richtsnoeren.

Wat ik altijd bijzonder vind aan dit congres is dat er veel ruimte is voor interactie; via panels maar ook via actieve participatie vanuit de zaal. Outvie weet een ‘veilige’ omgeving te creëren waarin professionals kunnen sparren over de zaken waar ze tegen aanlopen in hun praktijk. Het congres is daardoor zowel voor de bezoekers als de sprekers erg leerzaam. Ook weet Outvie sprekers van buiten het privacyveld aan zich te binden: zo wordt uitgebreid ingegaan op de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie, de WAMCA, door procesrechtspecialisten. Ook de ethische aspecten van dit soort claims komen aan bod: de bezoeker wordt uitgedaagd hier actief over na te denken.

Daarnaast is dit congres natuurlijk het moment om vele bekenden uit het ‘privacywereldje’ weer te zien en nieuwe contacten op te doen tijdens de diverse netwerkmomenten.

Waarin onderscheidt dit dataprotectie & privacy congres zich van andere events en van voorgaande edities?

Op dit congres komen zowel de mensen die ‘met hun poten in de klei staan’, zoals Marjolein Wagemans van Just Eat Takeaway, Remon Saane van Picnic en Muriël Holdrinet van KLM, als de wetenschap, zoals Pieter Wolters van de Radboud Universiteit Nijmegen en zien we dat veel sprekers de praktijk met de wetenschap combineren, zoals Ianika Tzankova van Tilburg University en Birkway en Herke Kranenborg van de Europese Commissie en de Universiteit Maastricht. Van commerciële partijen tot gemeenten, van de Autoriteit Persoonsgegevens tot privacy en public affairs adviesbureau Considerati. We kunnen dus met recht spreken over een zeer veelzijdig programma dat voor iedereen iets te bieden heeft.

Naar welk onderwerp en/of sprekers kijk jij het meeste uit?

Een vraag waar ik onmogelijk antwoord op kan geven want dan zou ik echt een aantal sprekers tekort doen maar om toch de vraag te beantwoorden: ik vind het altijd bijzonder prettig om te worden bijgepraat door Sjoera Nas over ePrivacy en cookies. Zij weet dit ingewikkelde onderwerp altijd uit te leggen alsof het eigenlijk heel eenvoudig is. Ook ben ik benieuwd of de nieuwe EDPB boeterichtlijnen er in oktober echt zijn en wat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daarover komt vertellen.

Welke ontwikkelingen spelen er op dit moment en op welke manier besteed jij daar aandacht aan tijdens het congres?

Ik heb de eer om het congres met een actualiteitenblok af te trappen. Wat er dan speelt is een beetje koffiedik kijken. We weten dat er een aantal boetes in de pijplijn van de AP zitten en ook zijn er wat ontwikkelingen te verwachten in de lopende massaschadeclaimprocedures. Ik maak de presentatie altijd vlak van te voren, juist om de actualiteitswaarde te waarborgen.

 

Tenslotte: aan welke spreker zou jij alvast een vraag willen stellen en hoe luidt deze? 

Ja, ik zou wel een vraag willen stellen aan Bart Schermer: wat vindt hij van het feit dat de AP overheden beboet: vestzak-broekzak of ziet hij andere aspecten? 

 

Benieuwd naar het antwoord van Bart Schermer, Hoogleraar Privacy & Cybercrime, Partner, Considerati? Zijn antwoord en kijk op het Dataprotectie & Privacy congres kunt u hier lezen. 

 

Meer weten over het Dataprotectie & Privacy congres 2022? Bekijk hier meer informatie of download de brochure onder dit artikel.

Download de brochure
Dataprotectie & Privacy congres

Share

Outvie logo