Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Wat betekent het om CDPO achter je naam te hebben?

Picture of Redactie Outvie

Redactie Outvie

Op LinkedIn, visitekaartjes en websites duikt steeds vaker de titel CDPO op. De afkorting verwijst naar de beroepsopleiding tot Certified Data Protection Officer. Wat zeggen CDPO’ers over de opleiding en wat het certificaat hen oplevert?

 

 

Al bijna 300 namen staan er in het officiële register voor Certified Data Protection Officers (CDPO’s). Sinds de Outvie-opleiding Certified Data Protection Officer in 2016 van start ging, kiest een groeiend aantal privacy officers voor deze gecertificeerde beroepsopleiding. Na tien cursusdagen en een pittig examen mogen zij de titel CDPO achter hun naam zetten. Drie CDPO’ers vertellen wat de opleiding en het diploma zo bijzonder maken.

 

 

1. Direct toepasbare kennis

“In de opleiding heb ik geleerd om de privacywetgeving te interpreteren en te leren toepassen op vraagstukken in de praktijk binnen diverse branches”, vertelt Theo van der Vleut, die in 2017 het CDPO-diploma behaalde. Van der Vleut was Privacy & Security Officer bij Liander toen hij deelnam aan de CDPO-opleiding en werkt er sinds 2017 als Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG).

Van der Vleut noemt twee onderwerpen waarmee hij direct na de opleiding in zijn werk aan de slag kon. Allereerst weet hij dankzij de opgedane kennis over wetgeving en jurisprudentie hoe hij actuele vraagstukken kan agenderen en hoe de afwegingen daarbij kunnen worden onderbouwd. Daarnaast helpen de cases die in de opleiding worden behandeld om dataprotectie vanuit een integraal perspectief aan te pakken. “De CDPO-opleiding bevat een evenwichtige set van kennisgebieden en focus op vaardigheden welke een privacy officer in de praktijk nodig heeft”, vat Van der Vleut samen.

 

 

2. Een breed perspectief op dataprotectie

Professionals uit diverse sectoren die elkaar informeren, docenten met een brede praktijkkennis, studieopdrachten die deelnemers uitdagen om over de grenzen van hun eigen discipline en werkveld te kijken… Ad Steenbakkers, directeur en consultant bij Data-Aquilae en sinds 2017 in het bezit van het CDPO-certificaat, benadrukt dat in de opleiding een breed scala aan belangrijke onderwerpen uit de praktijk aan bod komt. “Het pure juridische kunnen juristen wel aan. De CDPO heeft ook oog voor belangenafwegingen, ethiek, IoT, Big Data en afwegingen van kosten en baten.”

 

In de CDPO-opleiding staat een integrale benadering van privacyvraagstukken centraal, waarover deelnemers zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden opdoen. Steenbakkers vindt vooral de aandacht voor soft skills en organisatievraagstukken belangrijk. “CDPO’ers moeten in een organisatie van hoog tot laag draagvlak creëren. Daarnaast moeten wij de te nemen stappen projectmatig in begrijpbare brokken opdelen. Dat vereist naast kennis over de AVG veel tact, mensenkennis en gevoel voor wat organisaties belangrijk vinden.”

 

 

3. Leerervaringen van CDPO-vakgenoten

“De opleiding heeft voor mij meer gebracht dan alleen het certificaat CDPO”, zegt Ivonne Verkes, consultant bij Zeddicus Procesdraperie en in 2017 deelnemer aan de CDPO-opleiding. De opleidingsdagen creëerden volgens Verkes volop ruimte om te leren van verschillende deskundigen, om samen na te denken over actuele vraagstukken, en om uitgebreid te sparren over echte cases uit ieders werkpraktijk. “Er zat qua kennis en ervaring niveauverschil bij de deelnemers en dat zorgde voor een bijzondere dynamiek. Als de discussie te diep inhoudelijk ging, werd hij vanzelf weer teruggebracht naar een voor iedereen begrijpelijk niveau. En dat is ook het niveau waarop we deze complexe materie binnen de organisaties over het voetlicht moeten brengen.”

 

 

De beroepsopleiding Certified Data Protection Officer is speciaal ontwikkeld voor ervaren privacy officers.

Download de brochure

Share

Outvie logo