Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Whitepaper Artificial Intelligence: ethische en praktische aspecten van AI

Picture of Peter van der Putten, Director van Pega's AI Lab & Piek Visser-Knijff, data-ethicus van Filosofie in actie

Peter van der Putten, Director van Pega's AI Lab & Piek Visser-Knijff, data-ethicus van Filosofie in actie

AI neemt een vlucht: wat betekent dit voor onze dagelijkse praktijk? In dit whitepaper bespreken Peter van der Putten, Director van Pega’s AI Lab, en ethicus Piek Visser-Knijff de praktische en ethische aspecten van AI.

 

AI in het dagelijks leven

AI bestaat al een tijdje, maar de toepassingen waren beperkt tot laboratoria. Tegenwoordig speelt AI een veel grotere rol in het dagelijks leven door de integratie ervan in verschillende sectoren. AI blijft evolueren, het is cruciaal om geïnformeerd en bewust te blijven van de mogelijke voordelen maar ook de risico’s. Daarom ontwikkelt de EU wetgeving om het gebruik van AI te reguleren, vergelijkbaar met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

 

Artificial Intelligence (AI) neemt een steeds grotere rol in onze dagelijkse praktijk in. Van zoekresultaten op het internet tot slimme afspeellijsten. AI zit nog in zijn tienerjaren en er moeten nog kaders en regels worden gesteld om de toepassing ervan te controleren. ChatGPT, een AI-tool ontwikkeld door OpenAI, die antwoorden genereert door woorden aan elkaar te koppelen en relevante informatie te vinden. Ondanks enkele beperkingen heeft ChatGPT zich bewezen als een waardevolle tool die als voorbeeld dient van hoe snel de praktische toepassing van AI kan gaan.

 

Ethische aspecten van AI

Hoewel AI praktische toepassingen heeft, is het belangrijk om rekening te houden met het verantwoorde gebruik van deze technologie en de ethische kwesties die eraan verbonden zijn. Deze whitepaper gaat in op AI-toepassingen en waarom het noodzakelijk is om ethische overwegingen te hebben bij deze technologie.

 

Van der Putten legt uit hoe AI steeds vaker wordt toegepast in kernprocessen van bedrijfsvoering. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat er regels nodig zijn om ervoor te zorgen dat AI verantwoord wordt toegepast. Visser-Knijff deelt haar bevindingen gericht op de empathische kant van AI en benadrukt het belang van het ontwikkelen van AI-systemen die rekening houden met de menselijke maat.

 

Download de whitepaper en ga dieper in op de ethische overwegingen rond AI, van vooroordelen in algoritmen voor machine learning tot de impact van AI op privacy.

Het AI Congres zet de schijnwerpers op de impact van Artificial Intelligence, ChatGPT, hoog risico AI systemen en generatieve AI op organisaties. Kijk voor meer informatie over het programma en tickets op de website.

Download de whitepaper

Share

Outvie logo