Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Verantwoordelijk voor data? Netwerk op de dag voor de Chief Data Officer

Picture of Vanessa Visser, Chief Data Officer | Kamer van Koophandel

Vanessa Visser, Chief Data Officer | Kamer van Koophandel

Op de eerste editie van het jaarlijkse platform Dag van de Chief Data Officer leer je niet alleen, maar ga je ook in gesprek met experts en voorlopers uit de private, publieke en gereguleerde sector. Je beluistert ontzettend veel én ontvangt concrete handvatten om je organisatie naar een hoger niveau van datavolwassenheid en daarmee datagedreven werken te tillen.

 

Bordje Chief Data Officer ligt vol

‘Wat het programma van de CDO-dag in elk geval laat zien is dat het bordje van de Chief Data Officer behoorlijk vol ligt. En dat ook nog eens met veel uiteenlopende zaken. Daaruit blijkt maar weer dat de rol van Chief Data Officer een veelzijdig beroep is.’ Dat zegt Vanessa Visser, zelf Chief Data Officer bij de Kamer van Koophandel. Vanessa verzorgt op 1 december aanstaande het dagvoorzitterschap op de Dag van de Chief Data Officer (CDO). Deze dag wordt gezien als hét nationale kennis- en netwerkevent voor de strategische aanjagers van de datagedreven organisatie.

 

First things first

‘Juist door de breedte van de rol is het belangrijk om stil te staan bij welke taken je als eerste op gaat pakken’, vervolgt Vanessa. ‘Daar zullen de sprekers, die zowel vanuit de publieke hoek als vanuit de commerciële kant aansluiten, vanuit hun eigen ervaring absoluut bij stilstaan. De combinatie van dit soort sprekers die uit verschillende domeinen afkomstig zijn is bijzonder: dat maak je niet vaak mee tijdens dit soort trainingen of dagen. Deelnemers zullen ook al snel opmerken dat niet elke CDO’er hetzelfde doet. De uitvoering van zijn of haar taken heeft ook te maken met de volwassenheid van de functie binnen de organisatie, maar ook het domein en de fase waarin deze organisatie zich bevindt.

 

Dat heb ik zelf ondervonden bij de Kamer van Koophandel waar ik sinds maart 2018 werkzaam én sinds 1 maart vorig jaar als Chief Data Officer. In het begin was soms best eenzaam, waarbij ik veel moest pionieren en het behoorlijk uitdagend was om zaken voor elkaar te krijgen. Maar inmiddels kan er al flink geoogst worden en staan we aan de vooravond van de formalisatie van een mooie CDO Office. Maar belangrijker nog: er zijn al mooie resultaten rondom data en alles wat daarmee samenhangt behaald. Mijn advies? Begin klein en werk organisch naar resultaat toe. Vanuit daar kun je uitbreiden en je impact vanuit je CDO-rol vergroten.’

 

Uitdagend: de positie van de CDO binnen de organisatie

Vanessa: ‘We staan bij de dag zelf, op 1 december aanstaande, uiteraard ook stil bij de manier waarop je de functie van CDO binnen de organisatie kunt positioneren. Want dat blijkt in praktijk vaak een heet hangijzer te zijn. En hoe zorg je ervoor dat je op de juiste strategische plek en de relevante tafels komt te zitten? Verder gaan we ook diep op de inhoud in. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van datamanagement & governance, maar ook de EU-wetgeving waar vanuit diverse invalshoeken veel over te delen is.’

 

Zeer zinvolle ROI

‘Toen ik gevraagd werd als dagvoorzitter hoefde ik niet lang na te denken: ik zei direct ja’, aldus Vanessa. ‘En los daarvan ben ik heel enthousiast over een dag als deze en dan meer vanuit een deelnemersrol. Je hebt als Chief Data Officer namelijk zoveel behoefte aan een netwerk waarin je kunt sparren en vragen kunt stellen. Vragen die je binnen je eigen organisatie vaak niet kunt stellen. Mede daarom heeft een dag als deze zoveel waarde, omdat je met vakgenoten kunt van gedachten kunt wisselen over praktijkcasussen et cetera. Je investeert één dag van je tijd en daarin vind je veel CDO’s bij elkaar om kennis mee te maken, tegelijkertijd ontmoet je allerlei anderen uit het vakgebied.

 

En, heel belangrijk, door deel te nemen aan de break-out sessies krijg je een flink aantal colleges over vakinhoudelijke onderwerpen. Het zijn stuk voor stuk stoomcursussen die je snel verder helpen in dit vakgebied. Als dát geen goede ROI is’, lacht Vanessa. ‘Je hoeft overigens geen CDO te zijn om aan deze dag deel te nemen. Maar als je, vanuit een strategisch kader, verantwoordelijk bent voor data binnen jouw organisatie, dan zou ik zéker deelnemen!’

Dé dag voor de Chief Data Officer

Ook in één dag alle ins & outs over de Chief Data Officer, CDO-office en digitale transformatie naar een data centrische organisatie leren? Download hieronder de brochure voor meer informatie of schrijf u in.

Download de brochure

Share

Outvie logo