Home Leiderschap met data: de rol van de moderne CDO
Leiderschap met data: de rol van de moderne CDO

Geoffrey van Meer, Product Manager Data (SAFe), Essent
Geoffrey van Meer, docent bij Outvie, deelt praktijkkennis én een visie die inspireert tot actie.
Wat hebben ING, RTL, Rabobank en Essent gemeen? Ze hebben allemaal geprofiteerd van de datagedreven denkkracht van Geoffrey van Meer. Met een achtergrond in onderzoek en analytics én meer dan twintig jaar ervaring in het vak, weet hij als geen ander hoe je met data echte waarde creëert. Geoffrey is sinds 5 jaar verbonden aan Outvie, onder meer als docent van de leergang Chief Data Officer. “Het is een pittige dag,” zegt hij eerlijk, “maar deelnemers gaan gegarandeerd naar huis met nieuwe inzichten én praktische handvatten.”
Geoffrey werkt op dit moment bij Essent, waar hij met zijn team data en AI inzet om het businessmodel te moderniseren. “Onze marge is het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs van energie. Hoe nauwkeuriger we het verbruik voorspellen, hoe beter we kunnen inkopen. Daarvoor ontwikkelen we voorspelmodellen – maar dat werkt alleen als je de randvoorwaarden op orde hebt. Denk aan governance, transparantie en datakwaliteit.”
Van deep learning tot dashboards: een dag vol inzichten
Tijdens zijn sessie in de leergang Data Analytics brengt Geoffrey deelnemers in sneltreinvaart langs alle relevante thema’s: van neurale netwerken tot governance, van predictive modelling tot het Intelligence Maturity Model. Toch wordt het geen droge theorie.
“Ik koppel alles aan voorbeelden uit mijn eigen praktijk. Wat is machine learning? Hoe gebruik je ChatGPT strategisch? Wat kun je met deep learning? En wat zijn de risico’s als je die modellen niet goed documenteert? We vertalen theorie naar tastbare situaties. Zo wordt het direct relevant voor de eigen werkomgeving van de deelnemers.”
Het doel is niet dat deelnemers zelf gaan programmeren. Wél dat ze beter worden in hun rol als leider.
“Je moet als CDO niet alles zelf kunnen. Maar je moet het wél begrijpen. Zodat je stevig in het gesprek staat met je data scientists, IT’ers of consultants. Zodat je weet wat je moet vragen. En zodat je niet overvallen wordt door een term als ‘computer vision’ of ‘neuraal netwerk’.”
Waarom data alleen niet genoeg is
Geoffrey benadrukt keer op keer dat het bij data-vraagstukken zelden gaat om techniek. “Het probleem is meestal niet de tool, maar de organisatie,” stelt hij. “Er is geen regie. Afdelingen werken op hun eigen eilandjes, met eigen dashboards, eigen definities en eigen prioriteiten. En dan is het dus niet vreemd dat het effect uitblijft.”
Daarom werkt hij met het Intelligence Maturity Model, dat hij ook in de leergang behandelt. “Het helpt organisaties om volwassen te worden in hun gebruik van data. Stap voor stap, met aandacht voor technologie, data én mensen. Zonder visie en leiderschap blijft het bij losse initiatieven zonder impact.”
Bij Essent werkt Geoffrey met een model waarin data scientists, analisten en engineers onderdeel zijn van multidisciplinaire teams, maar ook hun eigen vakgroep hebben.
“We noemen dat craftmanship. Ieder teamlid wordt toegewezen aan een productteam, bijvoorbeeld voor het ophalen van meterstanden of het voorspellen van verbruik. Maar ze ontmoeten elkaar ook wekelijks in een vakgroep, waar ze kennis delen en leren van elkaar. Zo waarborg je inhoudelijke groei én maximale impact.”
Open podium voor deelnemers
Geoffrey’s onderwijsmethode is net zo dynamisch als zijn carrière. Tijdens zijn sessie nodigt hij deelnemers uit om ook zelf het podium te pakken.
“Twee weken van tevoren stuur ik iedereen een bericht: wil je in vijf of tien minuten iets delen uit je eigen praktijk? Dat noemen we het open podium. Dat levert áltijd mooie gesprekken op. Iemand uit de scheepvaart bijvoorbeeld, of uit de overheid. Iedereen kijkt met een andere bril naar data – en dat is ontzettend leerzaam.”
De interactie is voor Geoffrey misschien wel het leukste onderdeel van de dag. “Er zitten altijd wel deelnemers tussen met scherpe vragen of interessante cases. Soms word ik zelf ook uitgedaagd – dan noemt iemand een techniek die ik nog niet ken. Dat neem ik dan mee en zoek ik uit. Zo blijf ik zelf ook leren.”
Transparantie, governance en ethiek
Als het gaat over governance, maakt Geoffrey korte metten met vaagheid. Voor hem begint het met een goed georganiseerde datahuishouding: definities vastleggen, lineage beschrijven, attributen registreren. “Bij Essent hebben we dat allemaal opgezet. Dat was er eerst niet. Maar zonder hygiëne geen vertrouwen.”
Toch gaat het hem verder dan dat. Hij pleit ook voor openheid over het gebruik van modellen.
“Waarom zouden we als bedrijf niet gewoon uitleggen hoe we data gebruiken? Bijvoorbeeld, voor het berekenen van de meest interessante aanbieding. Die kan voor jou anders zijn dan voor je buurvrouw – omdat er andere kenmerken meespelen”. Tegelijkertijd snapt hij ook de gevoeligheden. “Het is een dunne lijn, want met transparantie maak je jezelf kwetsbaar voor kritiek. Maar het begint met overzicht: welke modellen gebruik je, en wat doen ze precies? Zolang je dat zelf niet weet, heb je als organisatie een probleem.”
De rol van de Chief Data Officer
Geoffrey ziet dat de rol van de CDO in opkomst is – en terecht. “Zonder iemand die het overzicht bewaart, de strategie bewaakt en de afstemming zoekt tussen business en data, kom je nergens. Zeker in organisaties waar technologie vooroploopt en governance achterblijft, is dat essentieel.”
Hij benadrukt dat veel deelnemers uit de publieke sector komen. “Dat vraagt vaak een andere manier van denken dan in de commerciële sector. Daar kun je alles platslaan op de euro. In de overheid duurt het langer, zijn er meer belangen en minder mandaat. Dat maakt leiderschap daar misschien nog wel belangrijker.”
Voor wie is deze leergang?
De leergang is bedoeld voor professionals die (willen) werken als Chief Data Officer of een vergelijkbare regierol. Of zoals Geoffrey het zegt:
“Als CDO wil je in de boardroom een evenwichtige gesprekspartner zijn”. Daarvoor heb je kennis nodig. Niet om alles zelf te doen, maar wel om te snappen waar het over gaat en richting te kunnen geven.”
Het is ook een kans om te reflecteren op de eigen organisatie: hoe is het daar eigenlijk geregeld? Wie heeft de regie? Hoe is governance ingericht? En zijn data-analyse, strategie en uitvoering goed op elkaar afgestemd?
Waarom nu?
De tijd van vrijblijvende dataprojecten is voorbij. AI ontwikkelt zich razendsnel en organisaties kunnen het zich niet veroorloven om achter te blijven.
“Artificial intelligence replaces human intelligence,” zegt Geoffrey. “Maar alleen als je de randvoorwaarden op orde hebt. Met deze leergang geef je je organisatie – en jezelf – een voorsprong.”
En wil je meer leren over hoe je de regie op data kunt nemen en je organisatie naar een hoger niveau kunt tillen? Meld u aan voor de leergang Chief Data Officer en ontdek hoe je data kunt inzetten als strategisch wapen.
Dag van de Chief Data Officer (CDO)
Dag van de Chief Data Officer (CDO). Het nationale kennis- en netwerkevent voor de...
Chief Data Officer
De opleiding voor de business partner die de organisatie inspireert om datagedreven te gaan...
Download de brochure
Share