Home Huizenprijzen dalen niet door stijgende rente: krapte op woningmarkt nog te hevig
Huizenprijzen dalen niet door stijgende rente: krapte op woningmarkt nog te hevig
Outvie Redactie
Verduurzaming, innovatie en digitalisering; corona accelereert nog altijd de versnelling van deze nieuwe processen en systemen. De crisis leidt tot tijdelijk minder uitstoot, maar zet tegelijkertijd druk op investeringen in duurzaamheid en digitale expertise. Maar ook de inmiddels stijgende hypotheekrente heeft invloed op de woningmarkt. Bijvoorbeeld op de kopers, zowel op de starters, op de doorstromers als op de particulieren en bedrijven die hun rentevastperiode zien aflopen. Wat deze invloed is? Dat is per situatie verschillend, maar feit is dat de huizenprijzen, onder invloed van de stijgende hypotheekrente, nog altijd geen flinke daling laten zien: daar is de krapte op de woningmarkt nog te hevig voor.
De cijfers van maart
Uit de in maart gepubliceerde cijfers van het CBS en het Kadaster blijkt dat koopwoningen in die maand nog altijd zo’n 19,5% duurder waren dan een jaar geleden. Met een percentage van 20,2 in februari en 21,1 in januari zien we een lichte daling ontstaan, maar ook niet meer dan dat. En de inflatie? Die wordt voor een groot deel veroorzaakt door de stijging uit olie en gas. Uit een recent onderzoek van de NOS blijkt bovendien dat de minima in ons land al veel last van deze inflatie hebben, waar dat voor de meeste Nederlanders nog niet geldt. Al is die inflatie sinds de jaren zeventig nog niet zo hoog geweest…
De actualiteiten onder de loep
Hoog tijd dus om inhoud, proces en mensen in de hypotheekmarkt onder de loep te nemen. Verandert er nu echt zo veel in de hypotheekmarkt? Tijdens het Hypotheken Event 2022 wordt de status quo uitgedaagd door andersdenkende sprekers en verrassende casussen. Denk aan financiële scenario’s, zoals de aanpak van fiscale voordelen en renteaftrek en een vooruitziende blik naar de woningmarkt in 2032. Ook delen bouw- en projectontwikkelaars hun visie: wat betekent een en ander voor de hypotheekmarkt? En voor de kostprijs van huizen? Ook staan we stil bij verduurzaming in de hypotheekketen en wordt er gesproken over consolidatie in distributie: wat betekent dit voor de betrokken partijen? Uiteraard kan ook de situatie in Oekraïne niet onderbelicht blijven, want dat deze oorlog wereldwijd, zowel economisch, politiek als sociaal-emotioneel verstrekkende gevolgen heeft moge duidelijk zijn.
De expert aan het woord
‘De oorlog in Oekraïne zorgt voor onrust, ook onder de woningzoekers.’ Aan het woord is Philip Bokeloh, Senior Econoom bij ABN AMRO opsteller van de Woningmarktmonitor van ABN AMRO, editie april. Samen met andere sprekers van de AFM, ING en Triodos gaat hij tijdens het Hypotheken Event dieper in op de verwachtingen binnen de woningmarkt. En dit vanuit het panel dat spreekt over het thema ‘Macro-economische ontwikkelingen: trends & scenario’s’.
Bokeloh: ‘Meer nieuwbouw zorgt voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Daarnaast vereist ook de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad veel aandacht. De recente, scherpe stijging van de energielasten onderstreept de noodzaak van het terugdringen van het gas- en energieverbruik.’
De Woningmarktmonitor benoemt een aantal interessante zaken die rechtstreeks te maken hebben met de groeiende onzekerheid na de Russische inval. Zo wordt gesteld dat het aantal woningaankopen in 2022 verder zal dalen, namelijk met 15%. Voor 2023 verwacht men een stabilisatie. De huizenprijzen stijgen dit jaar nog met 12,5% en volgend jaar met 5%. De hypotheekrente stijgt weer na jaren van daling, maar blijft historisch laag.
Ook over de huizenprijzen is de monitor duidelijk, deze blijven stijgen maar wel minder hard dan voorheen. ‘In 2021 stegen de prijzen nog gemiddeld met 15,2%. Reden voor de afzwakking is de betaalbaarheid van de huizenmarkt. Die verslechtert door de stijging van de huizenprijzen en doordat de inkomens onder druk staan vanwege de hoge inflatie.’
Noodzaak woningverduurzaming door hoge energieprijzen
Verder geeft men aan dat de ‘doorstroming op de woningmarkt zou kunnen verbeteren als er meer nieuwbouwwoningen bij komen. Dat is ook de inzet van de regering, maar vooralsnog is er weinig zicht op een sterke toename. Dat komt vooral door de stijgende materiaalkosten, het gebrek aan personeel en de hoge grondkosten.’
Sentiment woningmarkt verslechtert
De oorlog in Oekraïne heeft uiteraard ook een stevige invloed. Zo lezen we in de monitor dat ‘de oorlog het vertrouwen in de woningmarkt verder aantasten. De economie is nog maar nauwelijks bekomen van de coronacrisis of de volgende crisis dient zich alweer aan. Dat schept onzekerheid over de toekomst en is slecht voor het woningmarktsentiment. Het consumentenvertrouwen is in reactie op de uitbraak gedaald tot onder het dieptepunt van de coronacrisis. Dit hoeft niet te betekenen dat het vertrouwen in de woningmarkt even hard onderuitgaat, maar het woningmarktsentiment zal er wel degelijk last van ondervinden.’
Weet wat er speelt, neem deel aan de top
De oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen, de nog altijd lage rente en de nog altijd hoge huizenprijzen: alles hangt met alles samen. Wil je exáct weten wat er speelt in jouw markt? En door het opnemen van hoogwaardige kennis in staat zijn om de juiste verbanden tussen de verschillende gebeurtenissen en ontwikkelingen te leggen? Bestel dan hier je tickets voor dit event dat al meer dan 30 jaar hét jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor de beslissers in de hypothekenmarkt is.
Het Hypotheken Event is dé (netwerk)plek om kennis op te doen om een toekomstgerichte visie te ontwikkelen voor je functie binnen de hypotheekbranche. Het programma van het event wordt vakkundig samengesteld in samenwerking met experts uit onze adviesraad. Bent u erbij?
Download hieronder het complete programma of schrijf u direct in voor het Hypotheken Event 2022.
ESG & Risk Management
Volg deze 6-daagse opleiding speciaal ontwikkeld voor sustainability professionals en leer de effecten van...
Sustainability Reporting in de praktijk
Volg deze 5-daagse opleiding speciaal ontwikkeld voor professionals en leer rapporteren volgens de eisen...
Download de brochure
Share