Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Handmatigheid leidt tot niets

Picture of Adriaan Hoogduijn, CEO Hyarchis

Adriaan Hoogduijn, CEO Hyarchis

In Nederland zijn een kleine 8.000 bankmedewerkers iedere dag voltijd bezig met compliance. Ter vergelijk, dat is 2,5 keer het aantal wijkagenten dat we op straat hebben. Kortom, als samenleving bestrijden we financiële criminaliteit in grotere mate dan de daadwerkelijke criminaliteit op straat. Dat vind ik iets om over na te denken’, zegt Adriaan Hoogduijn, CEO bij de fintech Hyarchis, een internationaal bedrijf dat haar klanten al meer dan 30 jaar helpt met het managen van hun regulatory compliance. 

 

Financiële sector snel aan de slag met digitalisering 

‘De bureaucratie die banken hebben moeten optuigen om te voldoen aan alle wet- en regelgeving heeft haar grens bereikt. Ze is niet schaalbaar, niet efficiënt en niet goed in staat de echte criminelen eruit te vissen. In de bancaire sector werkt een immer groeiend aantal mensen aan het doorlichten van klantdossiers om deze te laten voldoen aan zaken als bijvoorbeeld de Wwft en de AVG. Die werkzaamheden zijn nog maar beperkt gedigitaliseerd en gaan in veel gevallen nog altijd om het doorlopen van documenten die van het scandek afkomen.’ 

 

‘De oplossing voor dit probleem ligt niet in nóg meer mensen en nóg meer bureaucratie, maar in regulatory technology, oftewel Regtech. Regtech is een verzamelnaam voor een reeks technologieën die financiële dienstverleners helpen om te voldoen aan relevante wet- en regelgeving. Wat mij betreft moet de hypotheeksector dit zo snel mogelijk omarmen, anders gaan ze de banken achterna.’  

 

‘Regtech doet in feite hetzelfde als traditionele compliance-oplossingen, maar veel efficiënter. Daarmee is regtech van levensbelang voor de financiële sector. De poortwachtersrol van de financiële sector wordt de komende jaren alleen maar zwaarder. Goed toegepast kan regulatory compliance dankzij regtech een aanjager zijn van organisatievernieuwing. Dus daar focussen we op tijdens onze presentatie op dag 2 van het Hypotheken Event’, aldus Adriaan.

 

Het programma van het Hypotheken Event 2022 wordt vakkundig samengesteld in samenwerking met experts uit onze adviesraad. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Artikel Hyarchis

Generation Alpha 

‘Tijdens het Hypotheken Event komen er veel interessante onderwerpen langs, maar wat ik in het programma mis, is de focus op generatie Alpha. Dit zijn de kids die geboren zijn tussen 2010 en 2020. In de komende jaren gaan zij naar de middelbare school en starten ze met hun eerste zomerbaantjes. Het geld dat ze daarmee verdienen investeren ze straks in digitale assets zoals crypto en NFT’s. Tegen de tijd dat zij de woningmarkt op komen, doen zij dit met een lege spaarrekening, maar een gevulde digital wallet. Eerder dit jaar lanceerde het Amerikaanse bedrijf Milo de eerste cryptohypotheek ter wereld en het is interessant om te zien hoe de sector zich in Nederland voorbereid op de onvermijdelijke overgang naar digital assets’, zegt Adriaan.   

 

Waarom zouden professionals uit de sector deel willen nemen aan dit event? 

‘Dit is de plek is waar iedereen elkaar ieder jaar weer treft. Het is een geweldige gelegenheid om kennis te nemen van innovatie binnen ieder onderdeel van de keten. Voor mij is het event geslaagd als ik drie compleet nieuwe zaken heb geleerd én wanneer ik drie nieuwe mensen heb leren kennen. Al wordt dat laatste wel steeds lastiger,’ lacht Adriaan. 

Het Hypotheken Event is dé (netwerk)plek om kennis op te doen om een toekomstgerichte visie te ontwikkelen voor je functie binnen de hypotheekbranche. Het programma van het event wordt vakkundig samengesteld in samenwerking met experts uit onze adviesraad. Bent u erbij?

Download hieronder het complete programma of schrijf u direct in voor het Hypotheken Event 2022.

Download de brochure

Share

Outvie logo