Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Financiële analyses gaan óók over sportschoolabonnementen en uitgaven bij de snackbar

Picture of Bart den Hollander, CEO Invers

Bart den Hollander, CEO Invers

‘In de banktransacties van rekeninghouders staat heel veel informatie. Vanuit Invers hebben we een systeem gebouwd dat, kortweg geformuleerd, een profiel bouwt vanuit die geanalyseerde data. Uiteraard alleen nádat de consument hier toestemming voor gegeven heeft en zónder dat deze consument hier tijd en energie in hoeft te steken. Dat is onze core business.’ Bart den Hollander, CEO bij Invers, bekend als de toonaangevende bank data aggregator binnen de Benelux.

 

Mede door inzet van hun PSD2 vergunning, die in Nederland al werd verleend in 2019, is men in staat om ruwe banktransacties op te halen en tot 95% hiervan te herkennen en verrijken. Deze data worden vervolgens in de vorm van financiële analyses aangeleverd bij hun partners waardoor zij in staat zijn de persoon en/of het bedrijf achter de betaalrekening nóg beter te begrijpen.

 

‘Wanneer we praten over financiële analyses, dan kun je denken aan zaken als welke uitgaven worden er gedaan? Hoe stabiel is het inkomen? Hoe verhoudt het inkomen zich tot de lasten? Is het inkomen stijgend of dalend? Hoe vaak staat iemand rood? Wat was het laagste saldo in een bepaalde periode et cetera’, vervolgt Bart.

 

‘Ook onze dienstverlening heeft met duurzaamheid te maken. Bijvoorbeeld omdat we in staat zijn om bepaalde uitgaven te categoriseren tot posten als ‘energie’, ‘levensmiddelen’, ‘ziektekostenverzekering’ enzovoort. Dat heeft misschien niet meteen met groen en het milieu te maken, maar wél met duurzaam financieel gezond zijn. Uiteraard nemen ook wij deel aan het Hypotheken Event.

 

Netflix, sportschool of allebei?

‘In de praktijk werkt dat dan bijvoorbeeld zo: de flow begint veelal bij de financieel dienstverlener. Wanneer hij een hypotheekaanvraag doet en er vanuit de hypotheekverstrekker om bepaalde informatie gevraagd wordt, kunnen via ‘PSD2 toegang’ banktransacties worden opgehaald en geïnterpreteerd. Na het doen van de financiële analyse is snel duidelijk hoeveel ruimte iemand daadwerkelijk heeft om risicoloos te besteden. Dat gaat overigens heel snel, het is enkele seconden werk. Daarnaast wordt ook het sociale stuk meegenomen: heeft iemand een Netflix-abonnement, pint hij vaak bij een snackbar, doet hij veel storneringen, is hij vaak te laat met het betalen van de huur, zie je veel afschrijvingen van loterijen? Of heeft iemand een abonnement op de sportschool, geeft hij geld uit aan sport gerelateerde zaken, koopt hij bij biologische supermarkten en heeft hij een steady hypotheekafschrijving? Dan geeft dat een ander beeld’, aldus Bart.

 

Op dag 2 van het Hypotheken Event spreekt Bart den Hollander, CEO van Invers, over PSD2 en verrijkte banktransacties voor de hypotheeksector.

 

Het programma van het Hypotheken Event 2022 wordt vakkundig samengesteld in samenwerking met experts uit onze adviesraad. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Outvie - man aan tafel data

Welke rol speelt Invers in duurzaamheid en digitalisering binnen de hypotheeksector?

‘Wanneer je naar de kern van onze diensten kijkt, dan zie je dat we een proces instant maken. Op het moment dat de toestemming van de consument binnen is halen we de data op en binnen enkele seconden kun je als geldverstrekker op basis van een objectief financieel profiel een beoordeling doen. Door dit proces te digitaliseren en te automatiseren kan een financieringsaanvraag veel sneller beoordeeld worden. Dat maakt niet alleen de consument gelukkiger, maar ook processen goedkoper. Bovendien beperk je als hypotheekverstrekker je risico’s omdat je de meest actuele informatie gebruikt.’

 

‘Daarnaast maak je de beoordeling ook persoonlijk. Want in plaats van dat er gekeken wordt naar op welke postcode je als consument woont en er gegevens over de buurt opgehaald worden, wordt er veel meer gekeken naar jouw persoonlijke profiel. En aan de kant van de hypotheekverstrekker: door de persoonlijke aanbieding die je (dankzij de actuele data) doet richting consument, verlaag je je risico. Dit betekent een gezondere portefeuille en mogelijk minder reservering op je balans en dús minder beslag op je kapitaal. Daarnaast is de scoringskans richting de consument hoger, omdat je snel uitsluitsel over de betreffende financiering kunt geven.

 

Tot slot biedt deze werkwijze de mogelijkheid om te monitoren: bijvoorbeeld door deze analyse elk jaar opnieuw uit te voeren. Daarmee kun je, ook na de aanvang, kijken naar hoe een persoon zich gedurende het jaar heeft ontwikkeld. Is hij meer gaan uitgeven? Of minder gaan verdienen? Of beiden? Dat is eigenlijk al het beginsel van preventief beheer. En dat is pas écht duurzaam. Het zijn deze drie zaken, dus instant, persoonlijk en monitoren, die was mij betreft een belangrijke bijdrage leveren. Niet voor niets zijn ze de basis onder onze dienstverlening.’

 

Waarom deelnemen aan het event?

Het Hypotheken Event is, naast de sterk inhoudelijke kennis die gedeeld wordt, natuurlijk één grote netwerkbijeenkomst met een hoog ‘ons kent ons-gehalte’. Innovatie, digitalisering, de hypothekenmarkt: het is altijd interessant om deel te nemen omdat je er zeker iets van opsteekt’, vertelt Bart. ‘En, juist ook omdat de hypotheekmarkt nog best traditioneel is, is het goed om actief met elkaar in gesprek te blijven en de handen ineen te slaan.’

 

Wanneer voor jou persoonlijk geslaagd?

‘Als we de brede boodschap over het belang van duurzaamheid en digitalisering, zoals ook gedeeld in dit artikel, opnieuw kunnen verspreiden, dan zijn we tevreden.

 

En waar het mij als mens uiteindelijk om gaat is dat mensen gewoon gelukkig zijn met wat ze hebben. Waarom zou je het nastreven om in een heel duur huis te wonen terwijl je dit eigenlijk niet kunt betalen? Ik geloof echt dat mensen naar zichzélf moeten kijken en niet naar dat wat de buurman heeft. Tevreden zijn met wat er is, en je niet laten leiden door jaloezie of al te veel materialisme. Daar wordt, vanuit mijn bescheiden optiek, de wereld pas écht een stukje mooier van’, besluit Bart.

Het Hypotheken Event is dé (netwerk)plek om kennis op te doen om een toekomstgerichte visie te ontwikkelen voor je functie binnen de hypotheekbranche. Het programma van het event wordt vakkundig samengesteld in samenwerking met experts uit onze adviesraad. Bent u erbij?

Download hieronder het complete programma of schrijf u direct in voor het Hypotheken Event 2022.

Download de brochure

Share

Outvie logo