Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Blijf áltijd in gesprek, juist als de situatie uitdagend is

Floris van  der Pouw, Legal Counsel | FrieslandCampina

Floris van der Pouw, Legal Counsel | FrieslandCampina

‘Praten over het thema duurzaamheid? Dat doe ik graag. En dat bij voorkeur vanuit een invalshoek met praktijkcasussen, zodat deelnemers huiswaarts keren met een spreekwoordelijke gereedschapskist waar ze mee aan de slag kunnen.’ Dat zegt Floris van der Pouw, Legal Counsel FrieslandCampina als docent betrokken bij de 3-daagse opleiding Duurzaamheid & Recht die op 26 september aanstaande van start gaat.

Van klimaat tot mensenrechten

Floris: ‘Ik heb een achtergrond in de advocatuur waarbij ik, heel bewust, de overstap heb gemaakt naar in-house. Dit omdat ik graag van A tot Z betrokken wil zijn. In de afgelopen periode heb ik verschillende aspecten gezien binnen FrieslandCampina en sinds vorig jaar februari ben ik dedicated met ESG aan de slag gegaan. Duurzaamheid in brede zin, is een onderwerp dat me na aan het hart ligt. Dit was een nieuwe rol, gecreëerd omdat er vanuit diverse richtingen steeds meer vragen over duurzaamheid binnenkwamen bij onze organisatie, dus het was evident dat we er nóg meer focus op wilden leggen.

Mijn werkdag bevat de behandeling van allerlei duurzaamheids-vraagstukken, die onder andere voortvloeien uit het klimaatplan dat we hebben opgesteld, maar ook uit regelgeving. Daarnaast houd ik me bezig met hoe we omgaan met duurzaamheid binnen contracten met klanten en leveranciers en contracten over duurzaamheidsinitiatieven waar projectteams mee bezig zijn. Uiteindelijk blijf ik tóch jurist’, lacht Floris. ‘Dit contractmatige stuk gaat dan overigens niet alleen over klimaat, maar ook over de sociale aspecten, zoals bijvoorbeeld mensenrechten.’

Onderscheid door praktijkervaring

‘Ik vond het eerlijk gezegd best wel een eer toen ik benaderd werd om te spreken voor deze training. Omdat ik me graag met mijn vak bezighoud en mijn kennis rondom duurzaamheid graag deel, zei ik direct ja. Ik denk dat mijn onderscheidend vermogen vooral zit in de praktijkervaring en daarmee de praktijkvoorbeelden die ik meeneem. Kijk, de regels zijn de regels, deze zijn na te zoeken en de strekking daarvan toelichten is één ding, maar wat is de impact op de operatie? Het gaat om deze vertaalslag.

De ervaringen van een Legal Counsel binnen een grote organisatie zoals FrieslandCampina vind je niet terug in lesboeken. Om écht impact te maken, via een vertaalslag in de praktijk, dat kan nog best lastig zijn. Uiteindelijk willen we allemaal een betere wereld, maar de keten bestaat uit veel versnipperde onderdelen. Dat maakt het uitdagend, omdat je veel partijen mee moet krijgen om écht verandering binnen de waardeketen te bewerkstelligen. Daarbij kun je niet over één nacht ijs gaan. Want de ene beslissing kan weer gevolgen hebben voor de andere beslissing en je wilt zorgen voor een positief effect binnen de keten.’

De werkwijze van FrieslandCampina

‘Zo vertel ik de aanwezige juristen bijvoorbeeld over de manier waarop wij als grote multinational met bepaalde duurzaamheidsvraagstukken omgaan. Dat is voor zowel de algemeen opererende jurist als voor de jurist betrokken bij één bedrijf interessant. Want deze laatste wil vooral voorbeelden horen en oplossingen van hoe met bepaalde zaken om te gaan. Aan de andere kant, wanneer je adviseert van buitenaf, dan is het niet alleen van belang om het betrokken bedrijf te begrijpen, maar ook welke invloed duurzaamheid heeft op de organisatie. Deze cursus gaat in op zowel het juridische kader als op het meer praktische kader.’

Voer zorgvuldig onderzoek uit en ga de dialoog aan

‘Tijdens de cursus komen er zonder uitzondering veel vragen over hoe FrieslandCampina met bepaalde duurzaamheidskwesties omgaat. Hoewel het soms een klein beetje off-topic is, neem ik er wel uitgebreid de tijd voor. Laatst nog hadden we het bijvoorbeeld over de waardeketen en over dat je niet altijd zeker weet of je iets goed aanpakt. Zo is het bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een zorgvuldigheidsonderzoek van belang dat je een duidelijk beleid hanteert, dat je je ervan verzekert dat je over de juiste middelen beschikt en dat je de juiste stappen neemt om één en ander te controleren.

Helaas kan het voorkomen dat uit het onderzoek blijkt dat bepaalde zaken of processen niet goed gaan, of dat een iemand van buitenaf constateert dat er sprake is van een schending van een recht. Hoe ga je om met deze situatie en hoe blijf je zorgvuldig en genuanceerd handelen, zonder in de verdediging te schieten? Dat kan dan bijvoorbeeld door het doen van eigen onderzoek en door niet zómaar de banden met de leverancier te verbreken. Je wilt immers dat een situatie verbetert. Het verbreken van bepaalde banden betekent niet automatisch een verbetering voor de betrokkenen op de locatie ver weg.

Misschien kun je de situatie ter plekke juist verbeteren door de dialoog aan te gaan. Vervolgens is het ook zaak om te voorkomen dat het onrecht opnieuw plaatsvindt. Onderzoek daarom ook hoe het kan dat je dit eventuele onrecht gemist hebt en pas interne processen aan daar waar nodig. Want hoe je het ook wendt of keert: we hebben elkaar nodig om de wereld beter te maken.’

Vanaf morgen anders handelen

‘Waar ik vooral energie krijg is als men aan het eind van de dag naar huis gaat met concrete ideeën om deze de dag erna te kunnen gebruiken. Wanneer ik een bepaald onderdeel behandel en ik zie dat mensen geïnteresseerd luisteren, goed doordachte vragen stellen of ze pakken een pen om méé te schrijven, dan is mijn dag als docent geslaagd. Uiteindelijk gaat het erom dat je met elkaar iets tot stand wilt brengen. En het maken van die impact begint bij het individu dat getriggerd wordt om aan de slag te gaan. En die energie, die neem ik graag mee naar huis én de dag erop mee naar kantoor. Dan is de dag voor mij geslaagd omdat de cursus blijkbaar nuttig was’, besluit Floris.

Duurzaamheidvraagstukken voor de toekomst

Benieuwd naar hoe u duurzaamheidsvraagstukken binnen uw organisatie oppakt? Download de brochure voor de opleiding Duurzaamheid & Recht of bekijk de opleiding op onze website.

Download de brochure

Share

Outvie logo