Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

De risico’s van vergiftiging door chemicaliën tegengaan? Zo werken antidota

Picture of Soukaïna Boughaba, apotheker | SERB Pharmaceuticals

Soukaïna Boughaba, apotheker | SERB Pharmaceuticals

Seveso- en ARIE-bedrijven zijn verplicht om medewerkers te beschermen tegen de risico’s van vergiftiging door chemicaliën. Soukaïna Boughaba van SERB Pharmaceuticals, een van de partners van het Nationaal Seveso Congres 2023, deelt actuele inzichten over antidota

 

De reductie van schade door ongevallen met gevaarlijke stoffen is een belangrijk onderdeel van de Seveso-richtlijn en de ARIE-regeling. Bedrijven zijn onder andere verplicht om maatregelen te nemen om de effecten van een incident op de gezondheid te verminderen.

 

“Bij het werken met chemische stoffen bestaat er altijd het risico dat het een keer misgaat. Kennis over de gevaren van vergiftiging door chemicaliën is essentieel voor de bescherming van de meest waardevolle asset van de organisatie: de medewerkers”, zegt Soukaïna Boughaba, apotheker van SERB Pharmaceuticals en spreker tijdens het Nationaal Seveso Congres 2023. Boughaba is gespecialiseerd in antidota, geneesmiddelen die ervoor zorgen dat gif sneller uit het lichaam verdwijnt en/of dat het effect van het gif afneemt. SERB Pharmaceuticals produceert medicijnen voor acute zorg en zeldzame ziekten. Het bedrijf, dat is gevestigd in Frankrijk en internationaal opereert, heeft het grootste portfolio van antidota in de wereld.

 

Levens redden 

Bedrijven staan voor de opgave zich bewust te worden van de risico’s van chemische vergiftiging, en om zich vervolgens gedegen voor te bereiden op de minimalisatie van de gezondheidseffecten, aldus Boughaba. “SERB Pharmaceuticals is de expert in antidota voor chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) stoffen. We adviseren onder andere over stockpile management. De juiste behandeling op de juiste plek kan letterlijk levens redden.”

 

De risico’s van cyanide op de werkvloer 

In de workshop van SERB Pharmaceuticals tijdens het Nationaal Seveso Congres 2023 deelde actuele inzichten over de Europese verplichtingen en de Nederlandse situatie. Speciale aandacht was er voor de zeer giftige chemische stof cyanide. Rookinhalatie, absorptie van cyanide of blootstelling via de huid zijn mogelijke oorzaken van cyanidevergiftiging.

 

“Waterstofcyanide is een belangrijke chemische stof voor hedendaagse industriële processen. Elk jaar wordt er wereldwijd 1,1 miljoen ton waterstofcyanide geproduceerd voor toepassing in de mijnbouw en industrie. De afgelopen 25 jaar zijn er dertig grote incidenten geweest waarbij cyanide is vrijgekomen”, vertelt Boughaba.

 

Bij cyanidevergiftiging kan al binnen enkele minuten de dood optreden. Of er zijn ingrijpende gevolgen voor de lange termijn gezondheid, zoals hersenbeschadigingen, schildklieraandoeningen en de ziekte van Parkinson. Boughaba: “Als cyanide eenmaal in het lichaam is terechtgekomen, verstoort het de normale opname van zuurstof – en daarmee het ademhalingssysteem. Er is een zeer snelle toediening van antidota nodig om de schadelijke gevolgen van de blootstelling een halt toe te roepen en de kansen op overleving te vergroten.”

 

Effectief risicomanagement 

Zorg dat de organisatie goed is voorbereid op de risico’s van blootstelling, benadrukt Boughaba. “Bedrijven waarin wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen moeten de risico’s van gezondheidsschade en dodelijke ongevallen effectief minimaliseren. Dat begint met awareness over de gevaren van blootstelling aan chemische stoffen, zoals cyanide.

 

Daarnaast is het volgens Boughaba belangrijk dat er op locatie voldoende antidota aanwezig zijn. “BRZO- en ARIE-bedrijven zijn verplicht om een intern noodplan op te stellen. De omgang met vergiftiging is daarvan een integraal onderdeel. Daarvoor is aandacht nodig voor de beschikbaarheid van antidota. In veel gevallen zijn dergelijke medicijnen namelijk niet aanwezig in een ambulance, of zelfs in een nabijgelegen ziekenhuis.” 

In 2024 vindt de tiende editie van het Nationaal Seveso Congres plaats. Experts delen vanuit verschillende perspectieven de actuele inzichten om goed voorbereid te zijn op de issues, risico’s en uitdagingen van vandaag en morgen. Volg voor nieuws over het programma en tickets de website. 

Sorry, no content found.

Download de brochure

Share

Outvie logo