Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Hoe ziet de hypotheekmarkt in 2025 eruit?

 Matthijs Mons , Partner

Matthijs Mons , Partner

De hypotheekmarkt zal de komende jaren verder veranderen, maar hoe zal die er in 2025 uitzien? Matthijs Mons, Partner bij Yellowtail, geeft zijn beeld hiervan en beantwoordt andere interessante vragen rondom de technische ontwikkelingen binnen deze markt.

 

Welke projecten die Yellowtail afgelopen jaar heeft gerealiseerd ben je het meest trots? Waarom?

Yellowtail realiseert al geruime tijd innovaties in de financiële sector, toch zijn onze laatste paar projecten niet te vergelijken met wat we 5 jaar geleden deden. Onze organisatie en onze IT-kennis zijn enorm gegroeid en we spelen nu in op de nieuwste technologie op het gebied van data-aggregatie, robotisering en machine learning.

 

Zo heeft ons eigen product Ockto, een app om eenvoudig brondata te ontsluiten van overheidsinstanties, een enorme vlucht genomen. Dit geeft ons een voorsprong bij de ontwikkeling van nieuwe projecten. In combinatie met ons datamanagement systeem CORD hebben wij onlangs een platform ontwikkeld waarin gebruikers binnen enkele minuten een integraal beeld krijgen over hun persoonlijke toekomstige financiële situatie.

 

Dit soort projecten vereist niet alleen veel technische kennis maar ook design capaciteit. Uiteindelijk zijn het dit soort projecten die je extra trots maken wanneer je merkt dat we gebruikers echt weten te helpen.

 

Welke technologische ontwikkeling gaat volgens jou de komende tijd de hypotheekmarkt echt veranderen? Op welke manier?

Niet één specifieke technologie. Technologie is een hulpmiddel om tot procesdoorbraken te komen, maar nooit een doel op zich. Wij geloven vooral in de kracht van Artifical Intelligence en robotisering. Met behulp van Machine Learning kunnen we nu patronen herkennen die veel meer zekerheid en diepgang bieden dan de huidige modellen. Blockchain is op de langere termijn ook interessant om deelprocessen zoals het notaristraject te stroomlijnen, maar dat gaat echt nog wel even duren.

 

Het is niet echt zinvol om één technologie te noemen, juist omdat er op het moment zoveel gebeurt. Brondata wordt steeds beter gevuld en makkelijker te ontsluiten, zeker met de nieuwe PSD2 wet- en regelgeving. Dat betekent ook dat het in de toekomst misschien niet eens meer nodig is om data te valideren in een mid-office. Een gigantische tijdswinst voor de consument.

 

Een hypotheekproduct is complex. In hoeverre hebben klanten de wens om een hypotheek te sluiten zonder contact met een medewerker te hebben? M.a.w. is er wel een vraag naar een volledige ‘DIY’ hypotheek, of blijft persoonlijk contact altijd wenselijk? 

 

Hypotheek adviseurs

Aan een volledige DIY-hypotheek zijn de meeste mensen nog lang niet toe, dat blijkt wel uit de cijfers van de execution only-hypotheek aanvragen. Dat aandeel groeit wel harder, maar is voorlopig nog vrij overzichtelijk. Veel mensen hebben toch behoefte aan een adviseur om hen comfort te geven. Een hypotheek is immers iets wat om veel geld gaat en je niet vaak mee te maken hebt. Dat ‘high impact, low frequency’ aspect zorgt voor grote onzekerheid.

 

Maar dat betekent niet dat technologie niet een enorme impuls gaat geven aan zelfredzaamheid op onderdelen van het proces. Dat is feitelijk al aan de gang. En we zullen op niet al te lange termijn zien dat er chatbots komen (wij ontwikkelen er zelf eentje momenteel), die een deel van de behoefte aan menselijk advies verder zullen reduceren.

 

Toch zijn de meeste huidige voorlopig bots nog niet geavanceerd genoeg om complexe financiële casussen volledig te verwerken. Maar het zal niet lang meer duren voordat de DIY-hypotheek wordt overlopen door een variant die het beste van technologie en adviseurs weet te combineren.

Campagnebeeld Hypotheken Event

De markt zal komende jaren verder veranderen. Wat is jullie beeld van de hypotheekmarkt in 2025 in Nederland?

2025 is dichterbij dan het lijkt, we moeten niet een volledige paradigma shift verwachten. Zo snel gaat het vaak niet in de hypotheekmarkt. Adviseurs blijven volgens ons nog heel lang belangrijk voor consumenten en execution only-hypotheken winnen wel aan belang, maar worden niet dominant.

 

Robo-advies zal een beperkt distributie-aandeel verkrijgen tegen die tijd, maar veel belangrijker is dat robo-advies als technologie wel een prominente rol gaat spelen in bemenste adviesprocessen. Wel rekenen er op dat data veel meer centraal komt te staan in het hele hypotheekproces, en dan voornamelijk brondata.

 

Over een jaar of zeven zal data-driven en real-time hypotheekacceptatie voor een grote groep consumenten haalbaar blijken. Bovendien kun je aannemen dat in 2025 de minder complexe financiële vragen worden afgevangen door een bot.

 

Welke Fintech bedrijven of initiatieven (nationaal én internationaal) zijn in jouw ogen echt voorlopers? Waarom?

De grote spelers zoals Google, IBM maar ook Amazon hebben niet stil gezeten de afgelopen jaren. Het is naïef om te denken dat zij niet dagelijks bezig zijn met innovaties die de financiële wereld volledig op zijn kop kunnen zetten. Maar toch lijkt de hypotheekmarkt nog een beetje onder hun radar te blijven voorlopig.

 

Verder zijn er natuurlijk vele kleinere fintechs, teveel om hier nu behandelen. Maar wij hebben bij Yellowtail in ieder geval de ambitie om zelf één van de voorlopers in deze markt te zijn en daarmee lijken we heel aardig op weg te zijn.

Download de brochure

Share

Outvie logo