Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Data Officer: Optimalisatie en innovatie in datastrategie

Picture of Joost de Zeeuw, zelfstandig HRM Consultant, over de leergang Chief Data Officer

Joost de Zeeuw, zelfstandig HRM Consultant, over de leergang Chief Data Officer

“Als zelfstandig consultant in de wereld van HRM kom ik vaak in aanraking met het verbeteren van HRM-dienstverlening, zoals recruitmentprocessen en strategische personeelsplanning. Dit vraagt om een goed gebruik van data. Als marketeer ben ik gewend om data te interpreteren vanuit marktonderzoek, maar om een organisatie of dienstverlening te optimaliseren vanuit een datastrategie, heb ik meer kennis nodig. Hierdoor kan ik een betere gesprekspartner zijn voor data-experts in mijn projecten,” legt Joost de Zeeuw uit.

 

“Iedereen die nieuwsgierig is naar nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden met data, vindt deze opleiding volgens mij interessant. De leergang biedt een waardevol perspectief op wat je met data kunt doen om een organisatie te verbeteren. Data als asset maximaal én juist benutten in de (door)ontwikkeling van diverse dienstverleningen in mijn werk, vraagt immers om een gedegen datastrategie’, aldus Joost.

 

Wat zijn de belangrijkste inzichten die je hebt geleerd?

“In essentie is data iets heel moois, maar we zijn nog niet gewend om hier op de juiste manier mee om te gaan. Vergelijk het met de financiële wereld, waar er heldere afspraken zijn over hoe we een jaarrekening opstellen. Zo ver zijn we in de wereld van data helaas nog niet. We gebruiken termen als datagedreven samenwerken te pas en te onpas, maar handelen er vaak nog niet naar. Hier moet je met de hele organisatie aan werken.

 

Een mooi voorbeeld is de vraag naar dashboards. Dit is het ‘mooie’ topje van de ijsberg. Alles wat daaronder zit, zoals de inrichting van data-architectuur en datakwaliteit, is veelal onzichtbaar en kost veel kennis, tijd en geld. Dankzij de opleiding ben ik beter in staat om dit noodzakelijke werk te verduidelijken en de handen op elkaar te krijgen.”

Welke inzichten kun je nu al toepassen in je huidige werkpraktijk?

“Momenteel ben ik projectleider van een landelijk project voor het organiseren van een uniforme managementinformatiecyclus voor de strategische personeelsplanning (SPP) van de bijna 70.000 medewerkers van de Politie. In een complexe organisatie als de Politie heeft de leergang CDO mij geholpen om te begrijpen waar ik uniforme managementinformatie voor SPP kan realiseren. Hierdoor ben ik een betere gesprekspartner geworden voor dataspecialisten op het gebied van datagovernance, data-architectuur en datakwaliteit.”

 

“Ik kan nu gerichter aangeven wat er nog ontbreekt en wat er ingericht moet worden. Dit helpt om projecten van plan tot implementatie te brengen en meer toegevoegde waarde te leveren voor mijn klant, de Politie.”

 

Wat zou je geïnteresseerden in deze training willen adviseren?

“De wereld van data groeit exponentieel, maar de kennis en kunde van veel organisaties blijven achter. De leergang CDO biedt handvatten om je eigen plan meer invulling te geven en hieraan te werken. Idealiter combineer je deze leergang met een project in je werk, zodat je de theorie en praktijkvoorbeelden meteen kunt toepassen. Dit zorgt ervoor dat de aanpak van wat je leert tijdens de leergang CDO beter blijft hangen.”

 

Maak data uw strategische voordeel: sluit aan bij de Leergang Chief Data Officer van Outvie

“Bij de Politie Nederland werken we momenteel aan een project voor strategische personeelsplanning, dat ongeveer 70.000 medewerkers betreft. We streven ernaar de juiste mensen, met de juiste capaciteiten, op het juiste moment in te zetten. Dit vergt overzicht en inzicht in gevalideerde en betrouwbare data, te bereiken door het neerzetten en operationaliseren van een gedegen datastrategie, waar een duidelijke data-architectuur en data-kwaliteit standaarden o.a. zorgen voor eenduidige datadefinities, zodat elk data-object en/of informatie in verschillende context hetzelfde betekent in een complexe organisatie als de Politie,” vervolgt Joost. “En daar heeft deze leergang me ábsoluut bij geholpen’, besluit Joost.

De leergang in het kort

Tijdens de acht dagen durende leergang Chief Data Officer van Outvie, leert u hoe u data effectief kunt verzamelen, toegankelijk kunt maken en binnen uw organisatie kunt gebruiken. Deze opleiding biedt u de kans om te begrijpen hoe u data-integratie, strategie en businessprocessen kunt samenbrengen. U krijgt les van toonaangevende specialisten en CDO’s uit de praktijk, waaronder Jeroen van Winsen en Tanaquil Arduin.

Download de brochure

Share

Outvie logo