Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

CDPO-opleiding: ook voor beginnende professionals interessant!

Picture of Didier Wehrung, Juridisch ondersteuner | zorginstelling Via Jeugd

Didier Wehrung, Juridisch ondersteuner | zorginstelling Via Jeugd

De rol van DPO/FG ontwikkelt zich en wordt volwassener. Waarom is de rol van DPO/FG zo belangrijk, wat zijn de belangrijkste competenties die een gevorderde DPO/FG moet hebben en wat zijn belangrijkste inzichten in de CDPO-opleiding? We vroegen het aan Didier Wehrung, Juridisch ondersteuner bij zorginstelling Via Jeugd. Lees hieronder zijn antwoorden.

 

Waarom is de rol van Certified Data Protection Officer zo belangrijk?

Ik denk dat binnen veel bedrijven de AVG nog (steeds) niet goed wordt toegepast. Hiervoor zijn een groot aantal (legitieme) redenen te bedenken. Echter, de CDPO dient het belang van de AVG binnen de organisatie (en vooral bestuurskamer) kenbaar te maken. Hierbij is het van belang dat de CDPO de organisatie goed aanvoelt en de organisatie en haar medewerkers, ondanks mogelijke weerstand, laat meebewegen in ontwikkelingen en verbeteringen op het gebied van Privacy.

 

Wat zijn de belangrijkste vaardigheden en competenties die een gevorderde DPO/FG moet hebben?

Goede communicatieve vaardigheden en sociale inzichten (hoe leg ik een probleem voor aan de bestuurskamer / managers; hoe maak ik het belang van de AVG kenbaar zodat een medewerker die ‘met zijn voeten in de klei staat’ hier, ondanks mogelijke aversie, mee aan de slag gaat) naast een gedegen kennis omtrent de AVG en jurisprudentie.

 

Bij Outvie heb je de specialisatie opleiding Certified Data Protection Officer (CDPO) gevolgd. Wat vond je van de opleiding?

Ik vond de opleiding geweldig. Ik heb ontzettend veel geleerd van de verschillende docenten / sprekers die allemaal vanuit verschillende hoeken de privacy / de AVG benaderen. Ik denk dat geen invalshoek is vergeten. Met andere woorden: de opleiding die Outvie aanbiedt is het hele totaalpakket en omvat alle mogelijke gebieden die noodzakelijk zijn voor een CDPO’er. Ik denk niet dat het alleen voor de gevorderde professional een interessante opleiding is, maar ook voor de beginnende (zoals ik). Dit vergt wel meer inzet. Daarom moet ik wel bekennen dat ik de opleiding als intensief heb ervaren naast een fulltime baan (veel informatie, pittige huiswerkopdrachten en een examen waar je toch wel even voor moet studeren).

 

Waarin onderscheidt deze opleiding zich van andere opleidingen in de markt?

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet veel andere opleidingen ken… maar mij sprak sowieso het groot aantal verschillende sprekers aan, ieder met zijn/haar eigen achtergrond. Hierdoor krijg je een grondig beeld van wat je als DPO/FG-er allemaal moet beheersen, kennen en kunnen.

 

Wat zijn de 3 belangrijkste inzichten die je geleerd tijdens de CDPO-opleiding?

  1. Dat er, naast kennis, veel meer people-skills en communicatie bij deze functie komen kijken.
  2. Dat hoe ik mijn taken uitvoerde niet de juiste manier is, maar dat er wel meerdere wegen naar Rome leiden.
  3. Dat de functie van CDPO’er ontzettend veelzijdig en interessant is en ik me hier zeker verder in wil verdiepen. Hier was ik nog over aan het twijfelen voor de opleiding, maar is die twijfel helemaal weggenomen.

 

Welke inzichten uit de CDPO-opleiding heb je al in je huidige werkpraktijk kunnen toepassen?

Vooral het aspect omtrent de people-skills en communicatie is van invloed geweest op de invulling van mijn functie. Het belang van de AVG / Privacy laten doordringen in de bestuurskamer en dan met name de manier waarop je dat doet.

 

Wat zou je geïnteresseerden in deze opleiding willen adviseren?

Wil je een professioneel DPO/FG/CDPO worden ga dan deze multidisciplinaire beroepsopleiding doen!
Ik heb ook een praktisch advies met betrekking tot vervoer / verblijf. Voor de rest is namelijk alles vanuit Outvie top geregeld. Als je, net als ik, ver moet reizen. In mijn geval vanuit het meest zuidelijke puntje van Nederland, raad ik aan om in een hotel te overnachten. Logistiek en fysiek is het niet aan te raden om op en neer te reizen. De dagen zijn best intensief. Er is veel nuttige info die je moet verwerken, vooral voor beginnend CDPO’ers, dus voldoende rust is wenselijk.

CDPO-opleiding starten?

Een solide basis als privacy professional nodig? Kijk eens naar het programma van de premium opleiding CDPO. Krijg noodzakelijke kennis en kunde voor een moderne DPO/FG/CPO en leer de kneepjes van het vak! Download de brochure of bekijk de site voor meer informatie.

Download de brochure

Share

Outvie logo