Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Het Hypotheken Event? Dat staat bol van inspiratie én innovatie

Picture of Karin Polman, Directeur | Florius

Karin Polman, Directeur | Florius

‘Tijdens het Hypotheken Event gaat het vooral over change. En binnen dat kader is verduurzaming één van de belangrijkste speerpunten.’ Aan het woord is Karin Polman, directeur van Florius, hoofdsponsor van het Hypotheken Event dat op 6 & 7 februari wederom georganiseerd wordt. ‘Die focus op verduurzaming wordt versterkt door onder meer de segmentatie op het energielabel. Eén van de redenen dat dit een grotere rol speelt dan in andere jaren, is omdat consumenten nu bij het beste energielabel, namelijk A++++ met garantie, € 50.000 meer kunnen lenen dan bij bijvoorbeeld een lager energielabel zoals E, F of G. En dat feit betekent dan weer dat kopers een andere kijk krijgen op het kopen van een woning.

 

Zo wil de consument begrijpelijkerwijs al in een vroeg stadium weten wat het energielabel van de woning is waarop men eventueel een bod op uit wil brengen. Het betekent onder meer ook dat de maximale hypotheekberekeningen die je op het internet uit kunt voeren, vanuit deze change-gedachte, rekening moeten houden met het energielabel. Kortom, dit heeft impact op geldverstrekkers, intermediairs, makelaars én natuurlijk de consument. Bovendien zorgt dit soort ontwikkelingen ervoor dat een hypotheekadviesgesprek wat complexer gaat worden voor de adviseur én dat er vanuit de consument meer behoefte aan een goed advies zal zijn.’

 

Veel onzekerheden

‘De motivatie van de consument om te verduurzamen zal in hoge mate afhangen van de hoogte van de energielasten. Ook de onzekerheid rondom politieke duurzaamheidskeuzes, de veranderende salderingsregeling, het verdwijnen van het energieplafond en het wel of niet hoeven betalen voor het terug leveren van stroom, spelen een belangrijke rol’, aldus Karin. ‘Vanuit Florius proberen we klanten te activeren door verschillende inzichten te bieden. Denk dan aan het aanbieden van een gratis rapport om energie te besparen en in relatie daarmee het aanvragen van een energielabel. Daarnaast hebben we afgelopen oktober een verbeterde versie van de Florius Verduurzaam Hypotheek geïntroduceerd.

 

De belangrijkste aanpassing is dat de looptijd is verlengd van 15 naar 30 jaar, waardoor de klant langer de tijd heeft om de hypotheek af te lossen. Klanten genieten hierdoor van lagere maandlasten, waarbij ze rekening houden met een hogere totale rentevergoeding over de periode van de lening. En dat is voor veel mensen een fijn gevolg in deze dure tijden. Verder is de rentevastperiode losgekoppeld van de looptijd, waardoor het net een reguliere hypotheek is, maar dan met een lagere rente. Tot slot krijgt men een gratis energielabel bij het afsluiten. En heel belangrijk: het bedrag dat gebruikt wordt voor verduurzaming telt niet mee in de risicoklasse.’

 

Brondata anno nu onmisbaar

‘Verder is ook de inzet van brondata een belangrijke ontwikkeling, een thema dat uiteraard ook op het event terug zal komen. Gebruik van brondata maken het hypothekenproces immers gemakkelijker, minder foutgevoelig en efficiënter, omdat brondata (die geïntegreerd én geautomatiseerd terugkomen in het adviespakket) direct ingezet kunnen worden bij de acceptatie van de hypotheek. We werken op dit moment al met gegevens van o.a. het UWV, Mijn Overheid, Mijn Pensioenoverzicht en er komen snel nieuwe bronnen bij. We zijn, net als de collega’s in de markt, continu bezig met deze innovatie.’

 

Inclusiviteit noodzakelijk

‘Uiteindelijk zijn we allemaal in meer of mindere mate in staat om impact te maken. Zo beslaat onze portefeuille met een kleine 60 miljard euro aan verstrekt vermogen zo’n 10% van de totale koopwoningenmarkt. Vanuit Florius hanteren we heel bewust een inclusieve visie, wat betekent dat we ons niet alleen richten op de spreekwoordelijke happy few. Maar juist ook op de mensen met een lager energielabel, zoals E, F of G, en proberen we deze groep te helpen om naar minimaal energielabel C te bewegen.’ Op basis van de nieuwe leennormen kan deze groep mensen nu ook meer lenen om te verduurzamen in vergelijking met mensen die een woning hebben met een hoger energielabel.

 

Bijzonder inspirerende sprekers

Karin: ‘Het Hypotheken Event is sowieso interessant voor bezoekers omdat men op die manier op de hoogte blijft van macro-economische (markt)ontwikkelingen. Daarnaast vind ik dat er bijzonder inspirerende sprekers op het podium staan. Vaak gaat dat over het eigen vakgebied, maar soms over iets heel anders wat dan toch máchtig interessant is. Vorig jaar sprak bijvoorbeeld Merel van Dongen, speelster Nederlands Elftal en Mexicaans CF Monterrey (per 1-1-2024), die erg inspireerde. Of een bijzondere vorm van innovatie en duurzaamheid: Een spreker over doodskisten van Mycelium (schimmeldraden).

 

Dat zijn mooie verhalen die je met een goed gevoel en hernieuwde inspiratie huiswaarts laten gaan. En natuurlijk is het congres vooral ook een belangrijk relatie-event: zo ongeveer iedereen die in de sector werkzaam is loopt er rond, dus je spreekt veel mensen. En dat is zinvol, nodig en leuk, besluit Karin.

Hypotheken Event 2024

De toekomst wordt totaal anders. Dit betekent als vanzelf dat de hypotheek ook fundamenteel anders gaat worden en daar moeten we nú al over nadenken. Benieuwd naar het programma van het Hypotheken Event? Download hieronder de brochure.

Download de brochure

Share

Outvie logo