Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Dít is het verschil tussen Digitalisering & Recht en Legal Tech

Wouter Seinen, head of office | Pinsent Masons

Wouter Seinen, head of office | Pinsent Masons

Om het verschil tussen de trainingen Digitalisering en Recht en Legal Tech duidelijk te maken hebben we Wouter Seinen, head of office bij Pinsent Masons én als docent betrokken bij deze cursussen, uitgenodigd om dit helder te duiden.

 

Wouter: ‘Inmiddels ben ik alweer zo’n 25 jaar technologie-advocaat, wat in de kern betekent dat ik me bezighoud met nieuwe technologische ontwikkelingen in de maatschappij en dan specifiek met hoe het recht zich daartoe verhoudt.

 

In de praktijk zie je dat er aan de ene kant ontzettend veel regels bij zijn gekomen in de afgelopen jaren. Het gaat dan om regels die duidelijkheid, en daarmee een eerlijk speelveld proberen te creëren, rondom hoe de digitale maatschappij functioneert. Dat is waar de training Digitalisering en Recht (ook vaak verwoord als Tech Law) vooral over gaat.

 

Aan de andere kant zie je dat er steeds meer tools en techniek specifiek beschikbaar worden gemaakt én gebruikt door juristen en advocaten. En daarop richt de training Legal Tech zich dan weer meer. Hoe dan ook: als je geïnteresseerd bent in digitalisering dan zijn beide opleidingen machtig interessant en belangrijk om te volgen voor de ontwikkeling van je vakkennis.’

 

Legal Tech als succesvolle digitale arbeidskracht

Legal Tech is een nieuwe opleiding die inspeelt op het feit dat de technologiemarkt ver genoeg gevorderd is om speciale producten te ontwerpen voor advocaten en juristen. En tegelijkertijd zien we ook dat algemene tools, denk aan generative AI of procestechnologie, buitengewoon handig zijn voor juridisch professionals. Want ook al heb je, zoals sommigen, uiteindelijk relatief weinig te maken met techniek, het beheersen van de beschikbare technologische tools wordt wel steeds belangijker. Immers, waar de juridisch professional vroeger met een schrijfblok en wettenbundel en later met een laptop met Word en wat zaken meer op pad ging, is dat nu in veel gevallen wel anders.

 

Inmiddels gaan we naar een situatie waarin deze professionals door inzet van de goede techniek naar het steeds slimmer samenstellen van de informatie gaan. Denk aan de inzet van de best passende techniek om bijvoorbeeld pakkender te schrijven, inconsistenties in contracten op te sporen of om de kosten van juridisch adviseurs te beheersen. Maar ook om ervoor te zorgen dat facturen op de goede plek terechtkomen, er juiste tijdslijnen gecreëerd kunnen worden et cetera. Kortom, techniek is beschikbaar voor allerlei toepassingen in diverse niveaus’, aldus Wouter.

 

Zet de juiste juridische technologie in

‘Ik voorzie dat veel advocaten en juristen bij bedrijven en instellingen steeds meer begrip moeten hebben van welke juridische technologieën er überhaupt allemaal beschikbaar zijn. En verder is bewustzijn over hoe deze slim in te zetten onmisbaar. En dat dan weer vanuit verschillende gezichtspunten. Al gaat het benoemen daarvan te ver voor dit artikel. Precies die zaken en meer komen allemaal aan bod in de training Legal Tech.’

 

De maatschappij digitaliseert

‘De training Digitalisering en Recht gaat meer over de maatschappij die digitaliseert, waardoor er in toenemende mate regels ontstaan die niet direct in een contract te vatten zijn. Zo zijn er inmiddels bijvoorbeeld regels over toegang tot cloud systemen of over de bijzondere positie van de curator in een faillissement. Er komen bovendien meer en meer wetten die invullen hoe je in een digitale samenleving het recht moet toepassen. Dat gaat veel minder over hoe je je werk uitvoert, maar meer over hoe het recht zich ontwikkelt. En over welk recht dan eigenlijk digitaal recht is.

 

Vroeger was er bijvoorbeeld een speciale wet die zich richtte op kopen of afstand, nu zie je wetten ontstaan die zich richten op de productaansprakelijkheid rondom de aankoop van softwareproducten en aanverwante diensten. Maar ook over zaken als AI, het delen van data, platforms (denk aan Markplaats, Booking.com en Amazon) die zich als intermediair opstellen. En wat te denken van elektronisch contracteren en informatiebeveiliging?’, vervolgt Wouter.

 

Trainingen vullen elkaar aan

‘Lang verhaal kort: de training Digitalisering en Recht bevindt zich meer op het vlak van de digitalisering van het recht, terwijl de training Legal Tech veel meer op de digitalisering van het beroep van de jurist ingaat. Beide trainingen vullen elkaar mooi aan en eenieder zal vanuit zijn eigen invalshoek verschillende zaken mee naar huis nemen.

 

Wanneer je vooral geïnteresseerd ben in hoe je je huidige werk op een slimmere manier kunt uitvoeren dan is Legal Tech je op het lijf geschreven. En als je vooral zeker wilt weten dat je kennis over de regels rondom het digitale domein helemaal up to date hebt, dan kies je beter voor de opleiding Digitalisering en Recht. Omdat er verschillende behoeften zijn, hebben we er bewust voor gekozen om deze opleidingen separaat van elkaar aanbieden.’

Stay hungry. Stay foolish

‘Hoe dan ook: ik kijk sowieso uit naar beide trainingen en hoop dat de cursisten zelf plezier hebben in de interactie onderling. Dus ik hoop dat er debat ontstaat, want uiteindelijk kun je ook maar een bepaalde hoeveelheid stof tot je nemen. Daarom zijn gesprekken en de veelal levendige discussies in de groep ook zo waardevol, want dat geeft nieuwe energie. En verder hoop ik op veel nieuwsgierigheid bij de individuen, want het is juist bij dit soort opleidingen, waar vooral de basis wordt besproken, belangrijk om ná de training verder te onderzoeken en uit te bouwen. Dán gaat de stof leven.

 

Van cursisten hoor ik terug dat met verschillende juridische professionals in een ruimte zijn om stof te bediscussiëren, het begin kan zijn van de uitbouw van een netwerk gevuld met professionals waar ook op latere tijdstippen casussen mee besproken kunnen worden. En dat maakt, naast de sterke inhoud van zowel de training Legal Tech als Digitalisering en Recht, dit opleidingstraject zo waardevol’, besluit Wouter.

Download de brochure

Share

Outvie logo