Outvie winteractie: Kies uit Diner Cadeau bon of een VVV-cadeaukaart t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Balans tussen technologische kennis en nieuwe competenties voor de juridische praktijk

Martijn Loth, advocaat | Taylor Wessing

Martijn Loth, advocaat | Taylor Wessing

De training Legal Tech leert je alles over de juiste balans tussen technologische kennis zoals AI en nieuwe competenties voor de juridische praktijk van morgen. En de training Digitalisering & Recht? De razendsnelle digitalisering heeft ook op het juridische domein grote gevolgen. Ben jij al op de hoogte van alle wetgeving en actuele jurisprudentie rondom digitale ontwikkelingen? Advocaat Martijn Loth (Taylor Wessing), tevens docent bij beide trainingen deelt zijn inzichten.

 

Beide trainingen zijn machtig interessant voor de jurist of advocaat’

Martijn: ‘De rode draad tussen beide opleidingen is klip en klaar: er zijn ontzettend veel technologische ontwikkelingen. Dat is natuurlijk niet nieuw, want deze trend heeft zich tijden geleden al ingezet. Alleen tot nu toe heeft de wet steeds achtergelopen op de technologische ontwikkelingen. Maar nu zien we juist dat er in één keer een enorm pakket aan (onder meer Europese) wet- en regelgeving ontworpen wordt. De hoeveelheid en scope vereisen dat juristen en advocaten vooraf al na gaan denken over de toekomst binnen dit kader.

 

Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving rondom AI, bekend als de AI-verordening, die regels bevat voor het gebruik van artificiële intelligentie in de EU. Maar ook de Network and Information Security Directive, kortweg de NIS2-richtlijn die is vastgesteld door de Europese Unie, speelt een rol. Deze heeft onder meer als doel de cyberbeveiliging en de weerbaarheid van essentiële diensten in EU-lidstaten te verbeteren. Kortom, het complete pakket aan maatregelen daagt de juridische professionals uit om na te denken over hoe we met elkaar om willen gaan met deze nieuwe technologieën. Waar het in de training vooral over gaat is hoe je ervoor zorgt dat je op de hoogte bent van alles wat er nu gebeurt. Het kost ontzettend veel tijd om dit allemaal uit te zoeken en te lezen. Daarom hebben wij het in een tweetal specifieke trainingen (Digitalisering en Recht en Legal Tech) voor onze cursisten samengevat.

 

Zorg dat je er klaar voor bent

‘Deelnemen aan deze opleidingen is een laagdrempelige manier om in een relatief korte tijd op de hoogte te zijn van wat er nu is én van wat er aan komt. Op die manier stel je jezelf én je kantoor in staat om je tijdig en goed voor te bereiden. Zo is de AI-verordening er nog niet, maar als je wacht tot deze er wel is dan heb je al allerlei goede momenten om je contracten aan te passen gemist. Stel bijvoorbeeld dat je te maken hebt een contract met een IT-leverancier dat bijna afloopt, dan is dit een heel goed moment om alvast eens na te denken over voorsorteren op de AI-verordening in je nieuwe contractafspraken.

 

Als je het contract verlengt en later met het voorstel komt om de overeenkomst te wijzigen dan verloopt dat waarschijnlijk stroever en minder succesvol. Dat is waar de training Digitalisering en Recht vooral over gaat. Aan de andere kant zie je dat er steeds meer tools en techniek specifiek beschikbaar worden gemaakt én gebruikt door juristen en advocaten. En daarop richt de training Legal Tech zich dan weer meer. Hoe dan ook: als je geïnteresseerd bent in digitalisering dan zijn beide opleidingen machtig interessant en belangrijk om te volgen voor de ontwikkeling van je vakkennis’, aldus Martijn.

 

Uiteindelijk gaat IT om changemanagement

‘Naast het feit dat ik graag mijn technische en juridische kennis deel, hoop ik ook zelf nieuwe zaken te leren tijdens deze trainingsdagen’, vervolgt Martijn. ‘Dat kan bijvoorbeeld zijn als ik een bepaalde casus ingebracht zie worden die nieuwe problematiek met zich meebrengt die ik nog niet eerder zag. Daar krijg ik energie van. Het betekent meteen ook dat we verder van de stof af zijn gekomen en dús meer de verdieping in zijn gegaan en dat is goed.

 

En daarnaast wil het ook zeggen dat cursisten zich dusdanig op hun gemak voelden dat ze in een open sfeer vragen durfden te stellen en casussen te bespreken. Dat zijn vaak de gouden momenten tijdens dit soort dagen. Ik hoop ook écht dat er veel interactie in de groep is, niet alleen tussen mij en de cursisten, maar vooral ook tussen de cursisten onderling. Voor mij is het doceren op dit gebied een goede manier van alles op de hoogte te blijven en tegelijkertijd blijven we midden in het netwerk staan en blijven we goed in contact. En dat maakt ons als adviseurs weer beter.’

Juridische trainingen

Als jurist/advocaat ook tot de vakinhoudelijke top behoren? Bekijk de training Digitalisering en Recht of een van onze andere Legal trainingen.

Download de brochure

Share

Outvie logo