Outvie zomeractie: Kies uit een Winkelcheque of een Bol.com cadeaubon t.w.v. €50,-* Bekijk de actie.

Digitale transformatie in hypotheken: nieuwe kansen en uitdagingen

Foto van Karin Polman, Managing Director, Florius

Karin Polman, Managing Director, Florius

Op 11 en 12 februari 2025 vindt opnieuw, al 34 jaar lang, het jaarlijkse Hypotheken Event plaats in Utrecht. Deze bijeenkomst biedt hypotheekprofessionals de kans om de nieuwste trends in de sector te bespreken. Karin Polman, Managing Director Florius, maakt deel uit van de adviesraad van het evenement. “Tijdens deze dag komt de hele keten samen: adviseurs, softwarebedrijven, geldverstrekkers en andere spelers in de sector. Wat ons bindt, is de behoefte om tot inzichten te komen en geïnspireerd te worden,” zegt Polman.

De opkomst van de ID-wallet

Een belangrijk onderwerp waarover Florius gaat presenteren tijdens het Hypotheken Event is de ID-wallet, een digitale tool die identificatie, ondertekening en gegevensdeling drastisch vereenvoudigt. Polman legt uit: “De ID-wallet wordt mogelijk dé manier waarop klanten zelf hun data beheren. Het draait daarbij onder andere om dataminimalisatie: alleen gegevens opvragen die echt nodig zijn. Stel dat een bevestiging dat iemand ouder is dan 18 voldoende is. Waarom dan nog een geboortedatum vragen?” 

 

De impact van deze technologie gaat verder dan klanten. “Klanten krijgen meer regie, maar dit heeft ook gevolgen voor ons eigen proces. Wat betekent het als klantgegevens alleen tijdelijk beschikbaar zijn? Hoe bewaren we kwaliteit en veiligheid van data terwijl we minder informatie permanent opslaan?” vraagt Polman zich af. 

 

Vanaf eind 2026/begin 2027 wordt het voor banken verplicht om de ID-wallet te accepteren. Polman verwacht dat deze verandering snel zal verlopen: “Als één partij ermee begint, volgt de rest snel. Het is een gamechanger voor de sector.” 

Hypotheken Event 2024

Data als motor voor betere beslissingen

Naast de ID-wallet wordt tijdens het evenement ook het gebruik van data binnen de sector besproken. “Data biedt enorme kansen, niet alleen om hypotheekaanvragen efficiënter te beoordelen, maar ook om trends te ontdekken,” vertelt Polman. “Met de data die we nu al in huis hebben, kunnen we bijvoorbeeld voorspellen of klanten van een bepaald profiel eerder betalingsproblemen krijgen, of signaleren welke appartementen in een complex onderhoud nodig hebben.” 

 

Deze verschuiving naar datagedreven besluitvorming vraagt om een nieuwe aanpak. “Het is niet alleen een technische uitdaging. We moeten ervoor zorgen dat al onze data volledig traceerbaar blijft. Transparantie in besluitvorming is cruciaal, zowel voor de klant als voor toezichthouders,” benadrukt Polman. 

De grootste leap forward voor onze keten op korte termijn is digitale identificatie, en dat daar eindelijk een soort basis komt voor een uniforme, ketenbrede oplossing

Ketenbrede samenwerking en hybride oplossingen

Het Convenant Brondata, dat samenwerking in de sector stimuleert, is een voorbeeld van de beweging richting ketenbrede oplossingen. “We werken eraan om hypotheekaanvragen volledig digitaal te maken, met brondata direct vanuit betrouwbare bronnen of via de ID-wallet. Dit versnelt niet alleen processen, maar verhoogt ook de betrouwbaarheid,” zegt Polman. Uit recente cijfers blijkt dat brondata steeds meer terrein wint in de hypothecaire sector. Een analyse van HDN en De Hypotheker uit 2023 laat zien dat het gebruik van brondata in de oriëntatiefase van een hypotheekaanvraag aanzienlijke voordelen oplevert. Zo kan het proces hierdoor tot wel 25% sneller worden afgerond. Dit betekent dat adviseurs meer tijd overhouden voor het geven van persoonlijk advies, wat zowel de klanttevredenheid als de efficiëntie verhoogt. 

 

Uit onderzoek van Florius blijkt dat momenteel 33% van de hypotheekaanvragen via HDN met brondata wordt verwerkt, terwijl nog eens 33% gebruikmaakt van inkomensbepaling loondienst (IBL). Vooral de gebruikers van brondata via HDN zijn erg positief: maar liefst 83% van hen geeft aan dat het proces sneller verloopt en dat zij hierdoor meer ruimte hebben om kwalitatief advies te bieden. 

 

Het aantal gebruikers van brondata is het afgelopen jaar zelfs verdubbeld, een veelbelovende ontwikkeling. Toch blijft een deel van de adviseurs terughoudend. Dit heeft vaak te maken met de technische complexiteit van de implementatie en de impact op bestaande werkprocessen. Het benadrukt de noodzaak voor betere begeleiding en ondersteuning, zodat de voordelen van brondata breed toegankelijk worden binnen de sector.” 

 

Een goed voorbeeld van een ketenbrede oplossing is de Inkomensbepaling Loondienst (IBL). Hiermee kan het toetsingsinkomen direct uit UWV-data worden berekend, wat het aanleveren van een werkgeversverklaring overbodig maakt. Toch is de sector nog niet volledig digitaal. “We zitten in een hybride situatie: deels papier, deels digitaal. De komende jaren moeten we werken aan duidelijke kaders voor opslag, reproduceerbaarheid en veiligheid van data. De grootste leap forward voor onze keten op korte termijn is digitale identificatie, en dat daar eindelijk een soort basis komt voor een uniforme, ketenbrede oplossing,” aldus Polman. 

De rol van AI in de hypotheeksector

Ook kunstmatige intelligentie (AI) komt aan bod op het evenement. Polman ziet AI als een aanvulling op menselijke expertise: “Het ondersteunt adviseurs en acceptanten bij hun werk, zodat zij efficiënter kunnen opereren. Maar persoonlijk advies blijft altijd belangrijk. AI moet ondersteunend zijn, niet bepalend.” 

Praktische begeleiding voor adviseurs

Een ander aandachtspunt is de ondersteuning van adviseurs in hun werk met nieuwe technologieën. “Veel adviseurs zijn gewend aan een vaste manier van werken. Het is druk, en dan is het lastig om tijd te maken voor nieuwe tools,” legt Polman uit. Florius biedt daarom praktische hulp via brondatacoaches. “Deze coaches gaan naast de adviseur zitten en laten in de praktijk zien hoe ze het werken met data eenvoudiger kunnen maken. Dat maakt het verschil,” vertelt ze. 

Waarom deze dag niet te missen is

Polman ziet het Hypotheken Event niet alleen als een moment om kennis op te doen, maar ook als inspiratiebron: “Ik haal altijd waardevolle inzichten uit de presentaties en de discussies in de zaal. Het is een plek waar je collega’s ontmoet en ideeën opdoet om mee aan de slag te gaan.” 

 

Het Hypotheken Event belooft een dag vol inzichten, praktische tips en kansen om te netwerken met professionals uit de gehele sector. Wil je meer weten over de toekomst van hypotheken en digitalisering? Meld je dan aan via deze link. Zorg dat je erbij bent!

Download de brochure

Share

Outvie logo